Terug Mentale veerkracht in tijden van corona

Mentale veerkracht in tijden van corona

- Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van 1 tot 10 oktober 2020

“De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is een perfect moment om veerkracht op de agenda te plaatsen”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke Psychosociale Aspecten van IDEWE. “We moeten vermijden dat we enkel over geestelijke gezondheid horen spreken als mensen al problemen ondervinden met stress, werkdruk of burn-out.”

kantoor corona

Op het ogenblik dat het coronavirus ons de blik noodgedwongen deed richten op onze fysieke gezondheid, werd ook duidelijk hoezeer ook onze mentale gezondheid onder druk kon komen te staan. “De gevolgen van de gezondheidscrisis hebben ons niet alleen doen nadenken over onze lichamelijke gezondheid. Door de lockdown en de preventieve hygiënemaatregelen die daarmee gepaard gingen, zijn we zowel op privévlak als op het werk anders moeten gaan leven. We zien elkaar minder, we houden afstand, we zijn bezorgd over onze eigen gezondheid en die van onze geliefden, over hoe het verder moet … Dat heeft veel mensen met de grenzen van hun mentale veerkracht laten kennismaken. Het is op die momenten dat ons vermogen om terug recht te veren en er nadien misschien zelfs sterker uit te komen op de proef wordt gesteld.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

telewerk

“We kunnen ons wel degelijk trainen om veerkrachtiger in het leven te staan. De actualiteit heeft aangetoond dat het geen overbodige luxe is om daar af en toe bewust mee bezig te zijn. Zichzelf psychisch goed voelen heeft immers gevolgen op alle levensdomeinen. Zo kunnen we beter omgaan met dagelijkse stress en levensgebeurtenissen maar zijn we ook productiever. Veerkracht opbouwen, is echter gedeelde verantwoordelijkheid waarvoor een aanpak nodig is op verschillende niveaus: persoonlijk, als organisatie en als samenleving.”

Inspiratie vindt u als individu, als team of als organisatie op de website Samen Veerkrachtig. Vanuit IDEWE kunnen we ook een steentje bijdragen. Met ons aanbod ‘Mind’ (Fit4Work), onze workshops Gezonde Veerkracht en onze Reboostsessies op teamniveau waarin we samen stilstaan bij de veerkracht van het individu en het team.

Voor meer info kan u contact opnemen met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen