Terug Veerkrachtige systemen voor veiligheid en gezondheid op het werk

Veerkrachtige systemen voor veiligheid en gezondheid op het werk

- Duurzame werkomgeving | Arbeidsorganisatie | Organisatieverandering | Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

28 april - Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

De COVID-19-pandemie heeft overheden, werkgevers en werknemers voor ongekende uitdagingen gesteld om de continuïteit van het werk veilig te garanderen en een antwoord te bieden op nieuwe risico’s. Op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk roept de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) op om lessen te trekken en systemen voor veiligheid en gezondheid op het werk te versterken en veerkracht op te bouwen, teneinde crises nu en in de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

senior teacher

Sinds de COVID-19-pandemie begin 2020 uitgroeide tot een wereldwijde crisis, werd bijna elk aspect van de arbeidswereld geraakt. Van het risico van overdracht van het virus op de werkplek tot nieuwe risico's voor de veiligheid en gezondheid die zijn ontstaan als gevolg van maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. Verschuivingen naar nieuwe vormen van arbeidsorganisatie, zoals de brede introductie van telewerken, hebben voor veel werknemers nieuwe kansen gecreëerd, maar blijken ook aanleiding te zijn voor gezondheids- en veiligheidsproblemen. Niet in het minst op vlak van de mentale gezondheid.

Duurzame inzetbaarheid

Op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk, op 28 april, wijst de IAO erop dat de huidige crisis aantoont hoe belangrijk het is om systemen voor veiligheid en gezondheid op het werk te versterken om de veerkracht van werknemers te versterken. “Met Groep IDEWE ondersteunen we deze ambitie volop op alle plaatsen waar wij als externe dienst voor de preventie en bescherming op het werk een verschil kunnen maken”, zegt CEO Lode Godderis van IDEWE. “We hebben de voorbije maanden alles in het werk gesteld om mensen en organisaties te ondersteunen in de uitdagingen die de pandemie met zich meebracht. Duurzame inzetbaarheid en goed doordachte vormen van hybride werken is een onderwerp dat ons zeer nauw aan het hart ligt en waar we in de toekomst verder mee aan de slag gaan.”

Contacteer onze experten om samen te werken aan een slim preventiebeleid rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen