Terug Het CST mag op het werk geen vals gevoel van veiligheid creëren

Het CST mag op het werk geen vals gevoel van veiligheid creëren

- Biologische agentia | Arbeidsveiligheid

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Uit: De Wereld Vandaag op Radio 1, van 28 oktober 2021

“Het Covid Safe Ticket kan op de werkvloer de vaccinatiegraad naar boven helpen duwen maar mag andere effectieve maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan, zoals afstand houden, ventilatie en mondmaskers niet vervangen”, zei algemeen directeur Lode Godderis van IDEWE donderdag in 'De Wereld Vandaag' Op Radio 1.

Werkgeversorganisaties zijn voorstander om het Covid Safe Ticket (CST) verplicht te maken op de werkvloer maar Lode Godderis heeft daar toch enkele belangrijke bedenkingen bij.

“Vandaag zien we dat het vaccin zeer goed beschermt tegen de ziekte maar niet 100% tegen de verspreiding ervan. Het CST is vooral een efficiënt middel om die vaccinatiegraad naar omhoog te drijven. In Italië heeft dat zeer goed gewerkt. Door het verplicht te maken op het werk kreeg de vaccinatiegraad een ware boost. We weten uit de praktijk in de evenementensector echter dat het gebruik van het CST de indruk wekt dat andere maatregelen niet meer van belang zijn. Het creëert met andere woorden een vals gevoel van veiligheid. We zien dat wie, om een evenement te kunnen bijwonen, zijn CST toont maar vervolgens geen rekening meer houdt met afstandsregels of mondmaskers. Dat is een ideale situatie om het virus verder te verspreiden.”

Basisregels eerst

“Uit de contacttracing die we met IDEWE uitvoeren merken we ondertussen dat het aantal hoogrisicocontacten en het aantal effectieve uitbraken in bedrijven enorm is toegenomen. Meer dan een derde van de positieve gevallen had twee of meer risicocontacten op het werk. Voordien was dat minder dan 10%. In de huidige fase van de pandemie zijn de basisregels: afstand houden, telewerken, ventileren en mondmaskers dus opnieuw cruciaal. Daar kan het veiligheidsgevoel dat het CST ons zou kunnen geven niet tegenop. Werkgevers hebben intussen trouwens een ander middel ter beschikking om de vaccinatiegraad in hun bedrijf te monitoren. Ze kunnen de cijfers op groepsniveau bij hun preventiedienst opvragen. Als de vaccinatiegraad laag blijk te zijn, kunnen ze vervolgens gerichte acties ondernemen om die omhoog te duwen.”

 Beluister het volledige interview.

Meer weten over de aanpak van het coronavirus op bedrijfsniveau?
Raadpleeg ons coronadossier.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen