Terug Arbeidsartsen kunnen voortaan de vaccinatiegraad van bedrijven opvragen

Arbeidsartsen kunnen voortaan de vaccinatiegraad van bedrijven opvragen

- Gezonde werkomgeving | Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Nog een extra middel om werkgevers te ondersteunen in de strijd tegen COVID-19

Voortaan hebben arbeidsartsen zicht op de vaccinatiegraad van de bedrijven die ze onder hun hoede hebben. Met die informatie kunnen ze gerichter sensibiliseren in bedrijven met een lage vaccinatiegraad, zodat meer werknemers zich laten inenten en nieuwe uitbraken van het coronavirus voorkomen worden.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Depuis aujourd’hui, les médecins peuvent consulter les données anonymisées sur le taux de vaccination des entreprises où ils travaillent. Toutefois, cette possibilité est assortie de certaines conditions.

  • Ce n’est possible que pour les entreprises ou les implantations comptant au moins 50 travailleurs.
  • À la demande de l’employeur, le médecin du travail communique le taux de vaccination à l’entreprise.
  • Dans les entreprises où entre 20 et 95 % des travailleurs sont vaccinés, les pourcentages exacts seront fournis. 

Artsen kunnen sinds vandaag de geanonimiseerde vaccinatiegraadgegevens inkijken van de bedrijven waar ze aan de slag zijn. Aan die mogelijkheid zijn weliswaar een paar voorwaarden verbonden.

  • Het kan alleen voor ondernemingen of vestigingen met minstens 50 werknemers.
  •  Op vraag van de werkgever deelt de arbeidsarts de vaccinatiegraad mee aan de onderneming.
  •  In ondernemingen waar tussen de 20% en de 95% van de werknemers gevaccineerd is worden de exacte percentages meegedeeld. 

Beter sensibiliseren en voorkomen

arbeidsarts

“Het doel van deze maatregel is arbeidsartsen en ondernemingen een extra wapen te geven in de verdere strijd tegen COVID-19”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE. “In bedrijven waar de vaccinatiegraad laag is, kunnen we doelgericht sensibiliseren zodat uiteindelijk meer werknemers beslissen om zich te laten inenten. We hebben veel ervaring met vaccinatie en vaccinatietwijfel en beschikken over heel wat sensibilisatiemateriaal dat we kunnen inzetten tijdens collectieve infosessies en/of individuele gesprekken.”

Preventiemaatregelen op de werkvloer

“De informatie die beschikbaar wordt, verandert weliswaar niets aan de preventiemaatregelen die op de werkvloer gelden. Ongeacht de vaccinatiegraad in de onderneming moeten die gerespecteerd blijven. Alleen door afstand te bewaren, de duur van nauwe contacten te beperken en, waar dit onmogelijk is, een mondneusmasker te dragen kunnen we hoogrisicocontacten beperken. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet noodzakelijk dat alle risico’s op de werkvloer zijn verdwenen.” 

Iedereen die nog geen boosterprik of basisvaccinatie ontving, komt nog in aanmerking voor vaccinatie. Zij kunnen contact opnemen met het vaccinatiecentrum voor een afspraak. De vaccinatiecentra blijven nog tot minstens eind april 2022 open.

Contacteer uw arbeidsarts om zicht te krijgen op de vaccinatiegraad in uw onderneming.  

Groep IDEWE heeft een uitgebreide dienstverlening aan bedrijven uitgewerkt in de strijd tegen COVID-19. Lees er meer over.

Op zoek naar campagnemateriaal om uw werknemers te motiveren om zich te laten vaccineren? Dat vindt u hier:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen