null Arbeidsartsen kunnen voortaan de vaccinatiegraad van bedrijven opvragen

Arbeidsartsen kunnen voortaan de vaccinatiegraad van bedrijven opvragen

- Gezonde werkomgeving | Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsgeneeskunde

Nog een extra middel om werkgevers te ondersteunen in de strijd tegen COVID-19

Voortaan hebben arbeidsartsen zicht op de vaccinatiegraad van de bedrijven die ze onder hun hoede hebben. Met die informatie kunnen ze gerichter sensibiliseren in bedrijven met een lage vaccinatiegraad, zodat meer werknemers zich laten inenten en nieuwe uitbraken van het coronavirus voorkomen worden.

Artsen kunnen sinds vandaag de geanonimiseerde vaccinatiegraadgegevens inkijken van de bedrijven waar ze aan de slag zijn. Aan die mogelijkheid zijn weliswaar een paar voorwaarden verbonden.

  • Het kan alleen voor ondernemingen of vestigingen met minstens 50 werknemers.
  •  Op vraag van de werkgever deelt de arbeidsarts de vaccinatiegraad mee aan de onderneming.
  •  In ondernemingen waar tussen de 20% en de 95% van de werknemers gevaccineerd is worden de exacte percentages meegedeeld. 

Beter sensibiliseren en voorkomen

arbeidsarts

“Het doel van deze maatregel is arbeidsartsen en ondernemingen een extra wapen te geven in de verdere strijd tegen COVID-19”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE. “In bedrijven waar de vaccinatiegraad laag is, kunnen we doelgericht sensibiliseren zodat uiteindelijk meer werknemers beslissen om zich te laten inenten. We hebben veel ervaring met vaccinatie en vaccinatietwijfel en beschikken over heel wat sensibilisatiemateriaal dat we kunnen inzetten tijdens collectieve infosessies en/of individuele gesprekken.”

Preventiemaatregelen op de werkvloer

“De informatie die beschikbaar wordt, verandert weliswaar niets aan de preventiemaatregelen die op de werkvloer gelden. Ongeacht de vaccinatiegraad in de onderneming moeten die gerespecteerd blijven. Alleen door afstand te bewaren, de duur van nauwe contacten te beperken en, waar dit onmogelijk is, een mondneusmasker te dragen kunnen we hoogrisicocontacten beperken. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet noodzakelijk dat alle risico’s op de werkvloer zijn verdwenen.” 

In bedrijven van meer dan 100 werknemers, waar de vaccinatiegraad lager ligt dan 70%, kan ook gevaccineerd worden. Zeker tot half oktober 2021 kunnen we daarvoor nog samenwerken met de vaccinatiecentra en hun mobiele teams.  

Contacteer uw arbeidsarts om zicht te krijgen op de vaccinatiegraad in uw onderneming.  

Groep IDEWE heeft een uitgebreide dienstverlening aan bedrijven uitgewerkt in de strijd tegen COVID-19. Lees er meer over.

Op zoek naar campagnemateriaal om uw werknemers te motiveren om zich te laten vaccineren? Dat vindt u hier:

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen