Terug Leidinggevenden kunnen de angst van werknemers die terug naar kantoor keren wegnemen

Leidinggevenden kunnen de angst van werknemers die terug naar kantoor keren wegnemen

- Arbeidsorganisatie | Organisatieverandering

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

UIT: DE TIJD van 20 augustus 2021

Met het einde van de zomer in aantocht maken veel bedrijven volop de denkoefening over de terugkeer naar de werkvloer. Het is duidelijk dat telewerk niet meer verdwijnt. Negen op de tien werkgevers kiezen in de toekomst voor een combinatie van kantoorwerk en thuiswerk. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk?

“We merken dat veel bedrijven september zien als een nieuwe start”, zegt David Verwimp, segmentmanager Offices, Overheid en Hulpdiensten bij de externe dienst voor preventie van Groep IDEWE. “We krijgen de meeste vragen over de praktische kant van het terugkeren. Werkgevers voelen dat een deel van hun personeel stress heeft om terug te keren. De basis blijft een gezonde en veilige werkplek, maar daar moet vooral goed over worden gecommuniceerd, zowel in de voorafgaande fase als bij de aankomst op het werk. De eerste weken kunnen terugkommomenten of individuele gesprekken helpen om de angst weg te nemen. Daarin ligt een belangrijke rol voor de leidinggevenden.”

Voor veel werkgevers wordt het een uitdaging om hun mensen opnieuw naar het kantoor te halen, zegt Verwimp. “De voordelen van thuiswerk, zoals tijd besparen door niet meer te pendelen of meer gefocust te kunnen werken, zijn erg duidelijk geworden. Tegelijk staan we op een kantelpunt en kunnen we de terugkeer naar het werk zien als een positieve uitdaging. Daarbij is het ook belangrijk om het personeel voldoende te betrekken bij die omwenteling, onder meer via enquêtes. De intrede van de hybride werkvorm kan de ideale gelegenheid zijn om werk en privéleven nog beter uit te balanceren. Telewerk was niet voor iedereen een pretje. Sommigen werkten thuis veel langer dan op het werk, en kijken ernaar uit om terug naar kantoor te kunnen.”

Hybride werken

Uit cijfers van een recente bevraging door de hr-dienstverlener Acerta, de KU Leuven en HRmagazine blijkt dat werkgevers resoluut kiezen voor een mengvorm. 90 procent van de 200 ondervraagde werkgevers gaf aan te kiezen voor een combinatie van telewerk en kantoorwerk. Binnen die groep wil 61 procent grotendeels van op de bedrijfslocatie werken, en in mindere mate van thuis. 29 procent zegt wel te kiezen voor hoofdzakelijk telewerken. 9 procent wil opnieuw 100 procent op kantoor werken. Slechts 1 procent van de bevraagden wil thuiswerk over de hele lijn invoeren.

De Tijd - 20 augustus 2021

Lees het volledige artikel

IDEWE heeft een uitgebreid dossier samengesteld over de New Way of Working met advies om u als werkgever te ondersteunen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen