Terug Deadline voor de omzetting van ISO 14001:2004 is verstreken

Deadline voor de omzetting van ISO 14001:2004 is verstreken

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Chemische agentia

Expert Jan Mertens

Verantwoordelijke Discipline Milieu

Nieuwe wereldwijde milieunorm is voortaan ISO14001:2015

Op 15 september, drie jaar na de publicatie van de vernieuwde ISO 14001-norm, zijn de certificaten op basis van de vorige versie uit 2004 ongeldig geworden. Het verschil tussen de nieuwe en de oude versie schuilt vooral in het gebruik van de zogenaamde HLS (High Level Structure). Daardoor wordt het voor organisaties gemakkelijker om verschillende ISO-managementsystemen te integreren.

ISO 14001 is een wereldwijde norm voor milieubeheersystemen. De norm biedt een leidraad voor het invoeren en continu verbeteren van het milieubeheersysteem en kan ervoor zorgen dat een bedrijf een vrijstelling krijgt voor de decretale milieuaudit. Aangezien ISO14001 een wereldwijde standaard is, is het vooral ook een statement voor klanten, aandeelhouders en andere belanghebbende partijen.

 

Met een ISO-certificaat geeft u als organisatie aan dat u niet alleen voldoet aan de milieuwetgeving maar tegelijk ook inspanningen levert om milieu-impact te voorkomen en waar mogelijk te verminderen. Daardoor kan u ook steeds betere milieuprestaties voorleggen.

Versie 2015 vervangt norm 2004

In 2015 werd de vernieuwde ISO14001-norm gepubliceerd. Bedrijven die nog gecertificeerd waren op basis van de versie uit 2004 kregen drie jaar de tijd om zich opnieuw te laten auditen door een onafhankelijke partij. Die periode liep op 15 september af, waardoor de oude certificaten vandaag niet langer geldig zijn.

Voordelen van de nieuwe norm

  • Voortaan is de structuur en de basiseisen voor alle ISO-normen hetzelfde, waardoor het makkelijker wordt om ze te integreren.
  • De driejaarlijkse certificatie kan efficiënter gebeuren en zich toespitsen op onderwerpen waarmee het basismanagementsysteem wordt aangevuld.
  • De nieuwe norm zorgt voor een goede inbedding in de ‘normale’ bedrijfsvoering.
  • Risicomanagement, compliance management en procesbeheersing zijn verankerd in de nieuwe ISO-norm, de contextanalyse zorgt voor externe gerichtheid en leiderschap neemt een veel prominentere plek in.

 

Wilt u werk maken van een ISO-certificaat, dan kan u steeds een beroep doen op Groep IDEWE. Wij analyseren uw huidige bedrijfsprocessen en begeleiden u tijdens het opzetten en implementeren van het ISO-systeem. Dit zowel voor de ISO14001, ISO45001 als de ISO50001-norm.

 

Neem voor meer informatie contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen