Terug Klantengetuigenis Devos Delbecque

Aantal werknemers: 4 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2012

Klantengetuigenis Devos Delbecque

In het pittoreske Belgisch-Luxemburgse dorpje Framont runnen Steven en Veerle Devos-Delbecque een biologisch melkveebedrijf. Op FARM DEVOS leggen ze zowat tweehonderd koeien in de watten. En dat mag je bijna letterlijk nemen. Want de dieren liggen op speciale matrassen, mogen vrij bewegen en gaan nu en dan langs de koeienborstel voor een massage. Ze worden ook dríe keer per dag gemolken. Daardoor voelen ze zich comfortabeler, hebben ze minder uierontstekingen en is er geen antibiotica nodig. Gezondheid en dierenwelzijn staan dus hoog in het vaandel bij FARM DEVOS. En ook voor het welbevinden van de medewerkers is er heel wat aandacht. “Naast onze vaste werkkrachten zijn er vaak binnenlandse en buitenlandse studenten bij ons actief”, vertelt Veerle. “We vinden het belangrijk dat iedereen zich snel bewust is van de gezondheidsrisico’s en vanaf de eerste dag veilig werkt.”

ADDERTJES ONDER HET GRAS

Arbeidsrisico’s zijn er wel degelijk. Op het eerste gezicht ziet zo’n landbouwbedrijf er idyllisch uit. Maar er schuilen heel wat addertjes onder het gras. “Onze koeien zijn meestal zo mak als lammetjes, maar omgaan met dieren brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee”, zegt Veerle. “Toch moeten onze medewerkers het meest op hun hoede zijn als ze werken met zware machines: tractoren, slijpschijven, bosmaaiers, enzovoort.”

Doeltreffende preventie is dus broodnodig. En daarvoor is er in de landbouwsector te weinig aandacht, vindt Veerle. “Naast mijn werk op en rond de boerderij ben ik actief als thuisverpleegster. Vanuit mijn opleiding ben ik extra gevoelig voor veiligheid en gezondheid. We willen op dat vlak dus een voortrekkersrol spelen. En IDEWE is daarvoor de geknipte partner.”

DOORTASTEND ÉN MENSELIJK

producten-devos-delbecque

Elk jaar krijgt FARM DEVOS bezoek van een IDEWE-adviseur. Die doet zijn ronde op de boerderij en geeft onmiddellijk bruikbare tips: een afsluiting die niet voldoet, een werkwijze die ergonomischer kan, een beschermingskapje dat ontbreekt op de aftakas van een tractor. “Doortastend, ja. Maar nooit met het vermanende vingertje”, vertelt Veerle. “Wel op een menselijke manier – met begrip voor de specifieke uitdagingen waarvoor wij staan.”

Vanwege de vaak wisselende tijdelijke werkkrachten besteedt FARM DEVOS extra aandacht aan heldere communicatie. Veerle: “Zelf maak ik instructiekaarten voor onze studenten. En gebruik ik de waaier van etiketten die IDEWE beschikbaar heeft om te wijzen op de noodzaak van handen wassen, de nooduitgangen en brandblusapparaten aan te duiden, enzovoort.”

MEER DAN CONTROLE ALLEEN

stal-devos-delbecque

Als verpleegkundige liep Veerle zelf nog stage bij IDEWE. Ze kent dus hun manier van werken en twijfelde geen minuut bij haar keuze voor een externe preventiedienst.

“IDEWE maakt het verschil door echt aan jouw kant te staan als het gaat om veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Door niet alleen te controleren, maar ook actief te helpen zoeken naar oplossingen.

Op die manier doen we meer dan de minimumnormen halen: we blijven stappen vooruit zetten.”