Terug Energienormen steeds strenger en berekeningsmethodes steeds ingewikkelder

Energienormen steeds strenger en berekeningsmethodes steeds ingewikkelder

- Wetgeving | Milieu | Energie | Bouw

Maak van de aanstelling van uw EPB-verslaggever een prioriteit

Nieuwbouw of verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, moeten zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel voldoen aan energienormen. Aangezien de ‘EPB-eisen’ jaar na jaar scherper worden en de berekeningsmethode ingewikkelder, is de tijdige aanstelling van een EPB-verslaggever een manier geworden om te besparen.

Alle gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan moeten een minimumniveau halen op het gebied van isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Die normen worden de EPB-eisen genoemd, waarbij EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. De EPB-eisen hangen af van:

  • de bestemming van het gebouw (wonen, winkels, sporthal, ...)
  • de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie, ...)
  • het jaar van de aanvraag van de steden

Strengere eisen, ingewikkelder berekeningen

De EPB-eisen worden steeds strenger. Tegen 2021 is het immers de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen ‘bijna-energieneutraal’ gebouwd worden. Naast de energieprestatie van een gebouw worden bijvoorbeeld ook binnenklimaatseisen opgelegd aan de bouwheer. In de residentiële sector in Vlaanderen is recent een ventilatieverslaggeving vereist.

Beter besparen in de planningsfase

Voldoen aan de energie-eisen vergt van de bouwheer extra aandacht. De snel evoluerende wetgeving en de rekenmethodieken die geregeld worden bijgestuurd (de volgende keer op 1 januari) zorgen er echter voor dat professionele ondersteuning nodig en in veel gevallen ook verplicht is.

De aanstelling van een EPB-verslaggever in een vroeg stadium van uw project zal er bovendien voor zorgen dat tijdens het ontwerpproces nog gemakkelijker energiebesparende wijzigingen kunnen aangebracht worden, waardoor u uw investering sneller kan terugverdienen. Nadat u de bouwvergunning op zak heeft, is dat niet zo eenvoudig meer.

Groep IDEWE voert EPB-verslaggeving uit in Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Zowel voor residentiële als niet-residentïele gebouwen. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen