Terug Broeders van Liefde

Aantal werknemers: 500 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1967

Broeders van Liefde

De maturiteit van de organisatie op het vlak van sustainability inzichtelijk maken, synergieën vinden tussen bestaande duurzaamheidsprojecten én nieuwe haalbare doelen stellen: met die ambitie voerden de psychiatrische ziekenhuizen Sint-Jan-Baptist (Zelzate) en Sint-Alexius (Grimbergen) met de hulp van IDEWE onlangs een duurzaamheidsscan uit. IDEWE ontwikkelde die scan op basis van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN om bedrijven te helpen om maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet te maken.

Meer informatie over de IDEWE-duurzaamheidsscan? Klik hier.

Broeders van Liefde is een organisatie die hulp en zorg biedt in onder meer scholen, psychiatrische ziekenhuizen en orthopedagogische centra. Hun psychiatrische ziekenhuizen Sint-Jan-Baptist (Zelzate) en Sint-Alexius (Grimbergen) zijn respectievelijk sinds 1967 en 2022 aangesloten bij IDEWE. “Op een studiedag voor directies zijn we per toeval met Jonas Debroyer, duurzaamheidsconsultant bij IDEWE, aan de praat geraakt”, zegt Eddy Carrette, de interne preventieadviseur van Sint Alexius. “De drive was er bij ons al om te onderzoeken waar we op dat moment stonden op het vlak van duurzaamheid en na dat gesprek is de bal aan het rollen gegaan.”

Hoe maak je maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) concreet? Daar helpt IDEWE organisaties bij met de duurzaamheidsscan, afgestemd op de zeventien SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Via een vragenlijst komen organisaties te weten hoe duurzaam ze nu al ondernemen. En met welke acties ze dat nog beter kunnen doen.

Broeders van Liefde - IDEWE

Paul Goetstouwers, algemeen directeur Sint-Alexius, vervolgt: “Duurzaamheid, in de zin van altijd beter willen doen voor iedereen, is de kern van onze dagelijkse werking. De duurzaamheidsscan van IDEWE liet ons stilstaan bij bepaalde topics en deed ons er vanuit een ander perspectief naar kijken. Het stimuleerde ons bovendien om de vele zaken die we al deden ook stelselmatig op te volgen en te verbeteren, en om andere aspecten onder de loep te nemen.”

Marc Van Uytven, algemeen directeur Sint-Jan-Baptist: “We willen een duurzame organisatie zijn, en IDEWE’s duurzaamheidsscan bleek daarbij waardevolle start. We konden aan de slag gaan met concrete adviezen; zo heeft Sint-Jan-Baptist ingetekend op de Green Deal voor duurzame zorg, waarbij we ons richten op duurzame mobiliteit en het creëren van een healing environment.”

Stap voor stap

Na de scan rolden Sint-Alexius en Sint-Jan-Baptist samen met IDEWE een realistisch actieplan uit om nieuwe en bestaande initiatieven naar de praktijk om te zetten. Eddy Carrette: “Dat plan gaan we stap voor stap vertalen naar de werkvloer zodat duurzaamheid bij iedereen binnen de organisaties op de radar komt. We beseffen ook meer dan ooit dat verduurzamen niet altijd grote kosten meebrengt, want IDEWE gaf ons ook adviezen voor quick wins.”

Enkele zaken waar beide psychiatrische ziekenhuizen, mede dankzij de input van IDEWE, rond werken:

  • Klimaat: ze zullen in de toekomst nog gerichter investeren in zaken als elektrische wagens, zonnepanelen, isolatie van daken en ze houden hun waterverbruik systematisch bij (waterverlies voorkomen). Daarnaast denken ze creatiever na over de eenvoudigere zaken die ze kunnen doen voor het klimaat zonder in te boeten aan werknemerswelzijn.
  • Circulariteit: ze denken eraan om nog meer meubels tweedehands aan te kopen en oude meubels doneren aan kringloopwinkels.
  • Welzijn: met het Recover-traject ondersteunen ze medewerkers met psychosociale moeilijkheden op het werk (conflict, stress, OGGW…) en/of in de privésfeer (rouw, financiële problemen…) om uitval te voorkomen.

Inzichtelijk eindresultaat

De meerwaarde van IDEWE ging volgens Eddy Carette verder dan enkel het proces van de scan: “Hun duurzaamheidsconsultants hebben als onafhankelijke partij kunnen doorvragen en ons gewezen op zaken waar we nog niet bij hadden stilgestaan. Die adviserende component maakt dat we nu een zeer inzichtelijk eindresultaat hebben waar we telkens naar kunnen teruggrijpen.”

Ook hulp nodig? IDEWE helpt u graag verder, ook als u niet bij ons bent aangesloten als externe preventiedienst. Interesse? Contacteer ons.