Terug Advies over de oprichting van gemeenschappelijke interne preventiediensten

Advies over de oprichting van gemeenschappelijke interne preventiediensten

- Wetgeving

Expert Eric Van De Plas

Preventieadviseur arbeidsveiligheid

Procedure moet sneller en de administratieve rompslomp moet verdwijnen

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk heeft advies uitgebracht over de oprichting van een gemeenschappelijke interne preventiedienst. De procedure moet versnellen en de administratieve belasting voor werkgevers en de overheid verminderen. 

intere preventie

Elke werkgever is momenteel verplicht om een eigen interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten. In specifieke gevallen kunnen ondernemingen daarvan afwijken door de oprichting van een gemeenschappelijke interne preventiedienst. De samenwerking met verschillende werkgevers heeft het voordeel dat een beter opgeleide preventieadviseur kan aangesteld worden die meer tijd kan uittrekken voor preventietaken. Tot nu toe was hiervoor echter telkens een koninklijk of ministerieel besluit nodig en een aanzienlijke administratieve procedure, die herhaald wordt telkens de samenstelling van de preventiedienst wijzigt. Dat neemt iedere keer al snel 6 maanden in beslag.

Het nieuwe advies van de Hoge Raad stelt voor om de maatregelen in verband met de oprichting te versoepelen en een onderscheid te maken voor het oprichten van kleinere gemeenschappelijke interne preventiediensten. Het moet leiden tot het ontwerp van een koninklijk besluit dat wijzigingen aanbrengt in de Codex. 

Download het advies van de Hoge Raad
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen