Terug Internationaal rapport HSE en IDEWE bevestigt belang van re-integratie bij LONG Covid

Internationaal rapport HSE en IDEWE bevestigt belang van re-integratie bij LONG Covid

LONG Covid en re-integratie

Een internationale studie, waar IDEWE nauw bij betrokken was, wijst op het belang van een goede re-integratie van mensen die met LONG Covid kampen. Het rapport ‘Return to work after long COVID: Evidence at 8th March 2021’ wijst op de samenwerking tussen werknemer, werkgever, directe verantwoordelijke, behandelend- en de arbeidsarts als cruciale factor voor een succesvolle werkhervatting.

re-integratie

Deze materie is voor IDEWE uiteraard niet nieuw. Afgelopen zomer vroegen we in dit persbericht al aandacht voor Long COVID als nieuw ziektebeeld dat mensen maandenlang met klachten kan opzadelen. Klachten met ernstige hinder in hun leven en werk tot gevolg, inclusief het onbegrip dat vaak gepaard gaat met onbekende ziektebeelden. We riepen daarom op om Long COVID te erkennen als ziektebeeld en voldoende aandacht te besteden aan een goede re-integratie. Een boodschap die we vandaag graag nog eens onder de aandacht brengen. 

Mensen helpen om terug aan het werk te gaan

De nieuwe studie werd uitgevoerd door een internationaal team van experts (onder leiding van onze CEO Lode Godderis) in opdracht van de HSE, de overheidsinstelling in de UK die welzijn en veiligheid op het werk reguleert en daar ook onderzoek naar voert. In het persbericht op de website van de Engelse koepelvereniging Society of Occupational Medecine zegt Lode Godderis dit: “LONG Covid-patiënten ervaren na de acute infectie blijvende symptomen die hen verhinderen om hun normale leven en werk te hervatten. Het is erg belangrijk dat we hen daarbij helpen, want we weten dat mensen vanaf drie maanden arbeidsongeschiktheid steeds moeilijker terug aan het werk raken. Daarvoor is een multidisciplinaire aanpak nodig die re-integratie ondersteunt.”

De studie benadrukt ook het belang van het tijdig aanhaken van de arbeidsarts en pleit ervoor om werken als deel van het herstel te beschouwen. Het wijst ook op de vele tools die voorhanden zijn om een goede re-integratie mogelijk maken, zoals geleidelijke heropstart, aangepast werk, deeltijds werk met voldoende tijd voor herstel- en doktersafspraken, vermoeidheidsmanagement, …Meer tips vindt u in deze blog rond re-integratie op het werk bij LONG Covid.

Lees het rapport ‘Return to work after long COVID: Evidence at 8th March 2021

Lees: Persbericht (3 september 2021) - Nieuw en onbekend ziektebeeld belemmert functioneren op het werk en creëert onbegrip