Terug Nieuw werkinstrument ‘Infectiepreventiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra’

Nieuw werkinstrument ‘Infectiepreventiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra’

- Biologische agentia | Arbeidsveiligheid | Zorg

Infectiepreventie en aandacht voor een verstandige toepassing van antibiotica

Via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt binnenkort het nieuwe werkinstrument ‘Infectiepreventiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra’ gratis ter beschikking gesteld. De gids werd inhoudelijk gerealiseerd door IDEWE en de KU Leuven en biedt de zorgvoorzieningen een leidraad aan bij de uitwerking en navolging van hun intern beleid omtrent infectiepreventie.

Coördinerende en raadgevende artsen in het Waasland namen in 2006 het initiatief om adviezen neer te schrijven voor infectiepreventie in woonzorgcentra in de regio. Uiteindelijk werd hun ‘draaiboek’ in 2012 in samenwerking met het Centrum voor Huisartsgeneeskunde KU Leuven en IDEWE geoptimaliseerd zodat het op grotere schaal kon verspreid worden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vond het tijd om het instrument tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen en aan te vullen volgens nieuwe inzichten.

To the point

Het ultieme doel is om iedereen die betrokken is bij het infectiebeleid in een woonzorgcentrum richtlijnen mee te geven die ervoor zorgen dat er geen zorg gerelateerde infecties ontstaan.

“Die oefening hebben we intussen samen met de KU Leuven gemaakt”, vertelt Katrien Van Crombrugge van IDEWE. “Uiteindelijk hebben we veel meer gedaan dan punten en komma’s aangepast. Het ultieme doel is om iedereen die betrokken is bij het infectiebeleid in een woonzorgcentrum richtlijnen mee te geven die ervoor zorgen dat er geen zorg gerelateerde infecties ontstaan. De nadruk ligt vooral op infectiepreventie maar we besteden ook aandacht aan een verstandige toepassing van antibiotica om te vermijden dat we niet voor onoplosbare infectueuze problemen komen te staan. We hebben geprobeerd om erg to the point te komen en op een zeer eenvoudige manier regels uit te schrijven die effectief zijn voor heel wat concrete situaties.”

Gratis

Na de laatste redactie wordt het werkinstrument gratis digitaal ter beschikking gesteld op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dat is een zeer bewuste keuze omdat we op die manier vlot naar interne en externe pagina’s konden verwijzen.”

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen