Terug Preventie blijft het beste wapen tegen COVID-19

Preventie blijft het beste wapen tegen COVID-19

- Corona

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Sommige sectoren en beroepscategorieën zijn vatbaarder voor besmetting dan andere

Op basis van de beschikbare gegevens van de RSZ/ONSS en de contacttracing werden de COVID-19-infecties in verschillende bedrijfssectoren in kaart gebracht. Onder meer omdat telewerk vaker onmogelijk is, blijkt dat bepaalde industriële sectoren, de voedingsindustrie, schoonmaakindustrie, afvalinzameling, verpakkingsindustrie, niet-medische contactberoepen, leerkrachten uit het verplicht onderwijs en callcenters vatbaarder zijn voor het virus dan andere sectoren en beroepscategorieën. Om de gezondheid van de medewerkers en de continuïteit te garanderen blijft preventie bijgevolg uiterst belangrijk.

De hogere besmettingscijfers in sommige sectoren en beroepscategorieën zijn geenszins een signaal dat de preventiemaatregelen tegen corona niet gevolgd zouden worden. Zowel individuen, bedrijven als sectorkoepels hebben de voorbije maanden enorme inspanningen geleverd om het virus te helpen indijken. Sommige werkplekken of procedures die eigen zijn aan een beroep maken echter dat het virus minder gemakkelijk wordt gehinderd.

Het virus pauzeert nooit

Mondmasker winkel

Het rapport heeft dan ook enkel tot doel om iedereen een helder beeld te geven van de huidige situatie. De feitelijke gegevens laten toe om verder na te denken over de concrete oorzaken van sommige hoge besmettingsgraden en manieren te zoeken om ze efficiënter terug te dringen, zonder de continuïteit van de sectoren of bedrijven in het gedrang te brengen.

De basisboodschap blijft ook vandaag nog steeds dezelfde. Voel je je ziek: ga dan niet werken maar raadpleeg meteen een arts.

De cijfers tonen aan dat een groot deel van de besmettingen plaatsvindt tijdens pauzes. Het is bijgevolg belangrijk dat ook dan de preventiemaatregelen gerespecteerd worden:

  • Hou afstand
  • Draag een mondmasker
  • Verzorg je handhygiëne

Het belang van vaccinatie

Ook de woon-werkverplaatsingen zijn een kritiek punt. Draag dus ook tijdens het gemeenschappelijk vervoer, aan haltes en op perrons altijd een mondmasker. Hou tijdens de rit maximaal afstand en gebruik handgel voor het opstappen en na het afstappen.

Benadruk het belang van vaccinatie voor de eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van vooral kwetsbare groepen en ouderen. Het vaccin zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt als je in aanraking komt met het virus en voorkomt op die manier dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zal het virus zich minder snel verspreiden en zal de terugkeer naar het normale leven worden vergemakkelijkt. Motiveer werknemers bijgevolg om zich te laten inenten zodra die mogelijkheid zich voordoet.

IDEWE bekijkt ondertussen samen met de overheid hoe het als externe dienst voor preventie en bescherming op het werk kan helpen om bepaalde prioritaire beroepsgroepen in te enten mocht de vaccinatiestrategie in die zin evolueren. De experten van IDEWE staan ook altijd klaar om de preventiemaatregelen in uw specifieke arbeidssituatie door te lichten en advies te geven om ze verder te verbeteren.

Contacteer ons

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen