Veel gestelde vragen over de coronavaccinatie


Bekijk ook onze veel gestelde vragen rond sneltesten

Zullen mijn werknemers gevaccineerd worden door IDEWE?
Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd. Waar kan ik me nog laten vaccineren?
Hoe werkt een coronavirus - hoe werkt een coronavaccin? (PDF)
Waarom is de vaccinatie tegen het coronavirus belangrijk?
Wat is het verschil tussen een extra, derde vaccin en boostervaccin?
Voor wie is een extra, derde vaccin aangeraden?
Voor wie is een boostervaccin aangeraden?
Wie mag zich niet laten vaccineren?
Is dit vaccin wel voldoende getest en veilig?
Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?
Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?
Wie krijgt (nog) geen vaccin?

Is het coronavaccin verplicht?
Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog COVID-19 krijgen?
Moet ik me na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?
Ik heb het coronavirus gehad. Mag ik mij dan nog laten vaccineren?
Beschermt het coronavaccin me als het virus muteert?
Hoeveel personen kregen al het coronavaccin?
Hoe gebeurt de vaccinatie van buitenlandse werknemers in België?

Waar vraag ik mijn digitaal COVID-certificaat aan?
Mag ik het COVID-19-vaccin samen met andere vaccins, zoals het griepvaccin, laten plaatsen?
Ik kreeg een COVID-19-vaccin. Moet ik mij nog laten vaccineren tegen de griep?
Hoe ontdek ik de vaccinatiegraad in mijn bedrijf?

 

Vragen over het AstraZeneca-vaccin

 

Is het AstraZeneca-vaccin wel veilig?

 

Zullen mijn werknemers gevaccineerd worden door IDEWE?

Onze medische teams vaccineerden vanaf begin 2021 zorgprofessionals. Als externe dienst staan we nu opnieuw klaar om hen een boostervaccin toe te dienen.

Ondertussen is er beslist dat iedereen ouder dan 18 jaar een herhalings- of boostervaccinatie aangeboden krijgt. Een aantal prioritaire groepen worden nog zoveel mogelijk in 2021 gevaccineerd met een booster: zorgverleners, mensen die gevaccineerd werden met het Janssen-vaccin, 65-plussers ... De rest van de bevolking komt tussen januari en april 2022 aan bod.

Vaccinatie in bedrijven zal mogelijk zijn. We wachten nog op concrete instructies van de regionale overheden. Dankzij onze jarenlange ervaring met grootschalige vaccinatiecampagnes zal dit coronaproof verlopen. Bovendien hebben we tools ontwikkeld zodat uw werknemers zich snel, correct en GDPR-proof kunnen registreren en inplannen voor vaccinatie. Zodra er hierover meer informatie is, brengen we u op de hoogte.

Terug naar boven


Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd. Waar kan ik me nog laten vaccineren?

Personen die hun eerste en/of tweede dosis gemist hebben, kunnen contact opnemen met het vaccinatiecentrum voor een afspraak. Ook late beslissers kunnen daar terecht. Twijfelt u nog om u te laten vaccineren? Lees in ons nieuwsbericht de belangrijkste argumenten om u toch te laten vaccineren.

Terug naar boven


Waarom is de vaccinatie tegen het coronavirus belangrijk?

Het coronavaccin laat ons stilaan terug dromen van het leven voor corona. Terug kunnen afspreken met vrienden en familie, op restaurant gaan, naar concerten of wedstrijden gaan … Dingen die het coronavaccin terug mogelijk maakt.

De vaccinatie biedt alleen maar voordelen, zowel voor uzelf als voor uw omgeving.

Na de coronavaccinatie is het risico om ernstig ziek te worden en te overlijden van het coronavirus erg klein. Hierdoor wordt de druk op onze zorg en ziekenhuizen verlaagd. Bovendien helpt u mee de groepsimmuniteit op te bouwen zodat we de snelle verspreiding van het coronavirus kunnen stoppen en ook de personen die niet gevaccineerd mogen worden beschermen.

Terug naar boven


Wat is het verschil tussen een extra, derde vaccin en boostervaccin?

Een extra dosis wordt gegeven aan personen met een verminderde immuniteit. Door een lagere immuunreactie hebben deze personen vaak onvoldoende bescherming opgebouwd na hun basisvaccinatie van 1 of 2 dosissen. Een extra dosis is nodig om hen maximaal te beschermen. Er zit minstens 1 maand tussen de basisvaccinatie en de extra dosis.

Studies in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. In die landen is de vaccinatie vroeger begonnen dan in ons land, zodat we daar al kunnen bestuderen hoe goed de vaccins nog werken na een paar maanden. Met een herhalingsvaccinatie of boostervaccin wordt de bescherming tegen COVID-19 versterkt en verlengd. Voor een boostervaccin zit er minstens 2 maanden tussen de booster en de basisvaccinatie tegen Covid-19 met het vaccin van Janssen, 4 maanden tussen de booster en de basisvaccinatie met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer en Moderna.

Zowel voor de extra dosis als voor het boostervaccin worden mRNA-vaccins gebruikt, met andere woorden de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Terug naar boven

Voor wie is een extra, derde vaccin aangeraden?

Personen met een verminderde immuniteit komen in aanmerking voor een extra coronaprik bovenop hun eerdere basisvaccinatie van 1 of 2 dosissen. Ongeacht het type vaccin dat bij de eerste en tweede prik gegeven werd, wordt voor die extra prik een vaccin van Pfizer of Moderna (mRNA-vaccin) toegediend.

Het gaat om personen vanaf 12 jaar met een verminderde immuniteit die veroorzaakt wordt door hun hoge leeftijd, een bepaalde aandoening of door een behandeling. Een 'extra' dosis is aangewezen om maximale bescherming te verkrijgen tegen een ernstig ziekteverloop, hospitalisatie of zelfs overlijden door COVID-19. Het gaat over de volgende personen:

 • immuungecompromitteerde personen (immuunsysteem werkt niet (goed));
 • bewoners van woonzorgcentra en centra voor kortverblijf;
 • 85-plussers.

Het boostervaccin is voor de volgende personen aangeraden:

 • bewoners van assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, psychogeriatrische voorzieningen en psychiatrische verzorgingstehuizen;
 • 65-plussers;
 • zorgverleners.

Terug naar boven

Voor wie is een boostervaccin aangeraden?

Het boostervaccin wordt momenteel geplaatst bij:

 • bewoners van assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, psychogeriatrische voorzieningen en psychiatrische verzorgingstehuizen;
 • 65-plussers;
 • zorgverleners;
 • personen die een basisvaccinatie kregen met het Janssen-vaccin.

Ondertussen is er beslist dat iedereen ouder dan 18 jaar een boostervaccinatie aangeboden krijgt. De vaccinatiecentra blijven hiervoor nog tot minstens eind april 2022 open.

Terug naar boven

Wie mag zich niet laten vaccineren?

 • Mensen met koorts of een acute infectie.
 • Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties op vaccins.
 • Mensen met een recente positieve PCR-test.

Download de affiche Wie mag zich niet niet laten vaccineren.

Terug naar boven

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?

Zoals bij elk vaccin zijn de meest voorkomende klachten na vaccinatie pijn, roodheid of spierstijfheid op de plaats van de injectie. Sommige mensen krijgen wat koorts, spierpijnen, zijn vermoeid of misselijk. Dit zijn milde klachten, die er op wijzen dat ons immuunsysteem aangewakkerd wordt door de vaccinatie. Ze gaan na 24 tot 48 uur vanzelf over. Na de tweede vaccinatie hebben meer mensen klachten dan na de eerste vaccinatie.

De nevenwerkingen na de derde dosis zijn gelijkaardig als na de basisvaccinaties.

In zeldzame gevallen is er een ernstige of langdurige bijwerking. De kans hierop is wel heel klein. De vaccins van Pfizer/BionTech en Moderna zijn heel zuivere vaccins en bevatten bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen, kwik of adjuvantia, waardoor de kans op ernstige nevenwerkingen uitermate klein is. Adjuvantia zijn stoffen die aan vaccins toegevoegd worden om een snellere en hevigere immuunrespons te bekomen.

Terug naar boven

 

Wie krijgt (nog) geen vaccin?

 • mensen met een voorgeschiedenis van ernstige veralgemeende allergische reacties op vaccins en bestanddelen van het vaccin;
 • kinderen onder de 12 jaar.

Wie stelt het vaccin het best tijdelijk uit?

 • mensen met acute infecties en koorts;
 • mensen die recent COVID-19 doormaakten: ze wachten het best met de vaccinatie tot 15 dagen na het verdwijnen van de symptomen of tot 15 dagen na positieve test als er geen symptomen zijn;
 • mensen in quarantaine. Stel vaccinatie uit tot na de quarantaineperiode.

Terug naar boven

 

Is het coronavaccin verplicht?

Nee, in België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders. Maar als minstens 70% van de mensen en het liefst iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer verspreiden. Een vaccinatie beschermt dus niet alleen uzelf, maar ook de mensen rondom u.

De regering werkt aan een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. 

Terug naar boven

 

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog COVID-19 krijgen?

Er bestaat een kleine kans dat u nog ziek wordt van het SARS-CoV2-virus.
Hiervoor kunnen er 3 redenen zijn:

 1. Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer uw lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. In deze periode is het dus mogelijk dat u besmet raakt met het virus omdat uw afweersysteem nog niet voldoende werkt.
 2. De coronavaccins bieden geen 100% bescherming. De vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna bieden 94 à 95% bescherming tegen een milde vorm van infectie na 2 dosissen. Het AstraZeneca-vaccin geeft iets meer dan 80% bescherming tegen een milde vorm van infectie als de tweede dosis na 12 weken gegeven wordt. Voor het vaccin van Janssen bedraagt de bescherming 66,9% tegen milde infectie. Alle vaccins bieden bijna 100% bescherming tegen ernstige klachten en hospitalisatie.
 3. Mogelijk was u al besmet met het coronavirus op het moment van de eerste vaccinatie omdat u in incubatietijd was. Kort nadien zou u dus positief testen op het coronavirus en eventueel ziek worden.

  De COVID-19-vaccins beschermen tegen een infectie (bevestigd door een PCR-test) en tegen ziekte en complicaties. Na vaccinatie kunt u nog in contact komen of besmet geraken met het virus. 

Vaccinatie heeft impact op de besmettelijkheid:

 • de virale lading is lager;
 • het aantal dagen dat iemand sterk besmettelijk is, wordt ingekort;
 • doordat er minder symptomen zoals hoesten en niezen zijn, wordt het virus minder verspreid.

Blijf dus na vaccinatie de coronamaatregelen volgen.

Terug naar boven

 

Moet ik me na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?

Ja, ook na vaccinatie is het belangrijk dat u de coronamaatregelen respecteert. Als meer dan 70 à 80% van de bevolking gevaccineerd is, krijgt het virus het lastig om zich snel en verder te verspreiden. Blijf dus de coronamaatregelen volgen, zowel voor de veiligheid van uzelf als voor de veiligheid van anderen.

Terug naar boven

 

Ik heb het coronavirus gehad. Mag ik mij dan nog laten vaccineren?

Ja. Als u het coronavirus had, heeft u voor een bepaalde periode antilichamen waardoor u tijdelijk immuun bent voor het coronavirus. Deze bescherming houdt slechts een aantal maanden aan. In de vaccinstudies zien we dat er meer antistoffen (en ook geheugencellen) opgewekt worden na vaccinatie, waardoor de vaccins een betere en langere bescherming geven dan infectie zelf.


Hebt u COVID-19? Dan wacht u het best tot 15 dagen na het verdwijnen van de symptomen of tot 15 dagen na positieve test als u geen symptomen hebt voor u het coronavaccin laat plaatsen. Zo kan er een verschil gemaakt worden tussen bijwerkingen van het virus en bijwerkingen van het vaccin.

Terug naar boven

Beschermt het coronavaccin me als het virus muteert?

Meestal muteren virussen. Dat wil zeggen dat het genetische materiaal in het virus verandert. Dat gebeurt aan verschillende snelheden voor verschillende virussen. Er werden nieuwe varianten van het coronavirus ontdekt zoals bijvoorbeeld de alfa-, bèta-, gamma- en deltavariant. Mutaties hebben niet noodzakelijk een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt. De huidige vaccins werken nog altijd heel goed tegen de varianten die in ons land de ronde doen.

Sommige vaccins blijven vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming, zoals vaccins tegen mazelen of rubella. Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep zo vaak en in die mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te zijn.

Het valt onmogelijk te voorspellen welke varianten er nog komen. De verschillende vaccinfabrikanten volgen dat op samen met de wetenschappers en zullen hun vaccins aanpassen wanneer dat nodig is. Zo'n aangepaste vaccins komen er zeker niet op korte termijn. Het is dus niet verstandig om daarop te wachten. Vaccinatie of een herhalingsvaccin laten plaatsen met de huidige vaccins zorgt er immers nu meteen voor dat u optimaal beschermd bent tegen zware ziekte na een COVID-19-besmetting.

Terug naar boven

Hoe gebeurt de vaccinatie van buitenlandse werknemers in België?

Buitenlandse werknemers die geen Belgisch domicilieadres of rijksregisternummer hebben, kunnen in de gemeente waar ze verblijven een BIS-nummer aanvragen. Dat nummer wordt uniek aangemaakt voor personen die niet ingeschreven zijn in het rijksregister maar toch een verband hebben met de Belgische overheid. De gemeente bezorgt een lijst aan het vaccinatiecentrum en van daaruit zullen de personen uitgenodigd worden volgens de vaccinatiestrategie.

Terug naar boven

Is het AstraZeneca-vaccin wel veilig?

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft een grondige doorlichting gedaan van de gemelde gevallen van bloedstollingsproblemen in heel Europa. Het aantal meldingen van stollingsstoornissen (combinatie van een verlaagd aantal bloedplaatjes met ernstige tromboses) na vaccinatie blijft zeer beperkt ( naar schatting 1 op 100.000 gevaccineerde personen) en wordt verder opgevolgd.

De conclusie blijft dat het AstraZeneca-vaccin een veilig en goed werkend vaccin is en 100% bescherming biedt tegen ernstige infecties en ziekenhuisopname. De voordelen van vaccinatie wegen ruim op tegen de mogelijke risico’s van zeer zeldzame bijwerkingen. In België wordt de vaccinatiecampagne verdergezet. Het AstraZeneca-vaccin wordt vanaf 24 april ingezet vanaf 41 jaar.

Ontwikkelt u binnen de 14 dagen na vaccinatie de volgende symptomen?

 • kortademigheid
 • pijn op de borst
 • aanhoudende buikpijn
 • zwelling van een been
 • hevige of verergering van hoofdpijn of wazig zicht
 • kleine rode plekken, niet alleen bij de injectieplaats

Contacteer dan onmiddellijk uw arts. Een snelle reactie kan complicaties voorkomen.

Kent u de belangrijkste risicofactoren om bloedklonters of tromboses te ontwikkelen?

Dit zijn:

 • roken
 • zwangerschap
 • inname van een anticonceptiepil
 • immobilisatie (bij. na een ingreep of een breuk)
 • overgewicht
 • COVID-19 infectie op zich
 • ...

Terug naar boven

Waar vraag ik mijn digitaal COVID-certificaat aan?

Via de websites www.mijngezondheid.belgie.be, www.burgerprofiel.be of de CovidSafeBE-app vraagt u uw certificaat. Op www.burgerprofiel.be en www.mijngezondheid.belgie.be download u een certificaat in meerdere talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Het EU-COVID-certificaat maakt het makkelijker om veilig te reizen door Europa.

Met het certificaat bewijst u dat u:

 • gevaccineerd bent;
 • of negatief getest bent;
 • of hersteld bent van COVID-19.

Meer informatie over de voorwaarden en procedure van het COVID-certificaat vindt u op www.vlaanderen.be/covid-certificaat.

Personen die een extra vaccinatiedosis krijgen, zullen een extra vaccinatiecertificaat ontvangen, maar het certificaat van de basisvaccinatie (1ste en 2de prik) blijft geldig als bewijs van volledige vaccinatie tot 1 jaar na de 2de prik. 14 dagen na een extra dosis of booster kan ook het certificaat van de extra prik voorgelegd worden. Dit zal een langere geldigheidsduur hebben.

Mag ik het COVID-19-vaccin samen met andere vaccins, zoals het griepvaccin, laten plaatsen?

Ja. COVID-19-vaccins mogen worden toegediend zonder rekening te houden met de timing van andere vaccins. Dus zowel toediening op dezelfde dag als binnen 14 dagen is mogelijk.

Terug naar boven

Ik kreeg een COVID-19-vaccin. Moet ik mij nog laten vaccineren tegen de griep?

Een griepvaccin blijft nog altijd veilig en aangewezen. Een COVID-19- vaccin beschermt tegen het SARS-CoV-2 virus terwijl griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). Dit zijn verschillende virussen. Een griepprik beschermt u dus niet tegen COVID-19 en uw COVID-19 vaccin zal u niet beschermen tegen griep.

Terug naar boven

Hoe ontdek ik de vaccinatiegraad van mijn bedrijf?

Sinds 28/9/2021 kunnen arbeidsartsen de geanonimiseerde vaccinatiegraadgegevens inkijken van de bedrijven waar ze aan de slag zijn. Aan die mogelijkheid zijn voorwaarden verbonden:

 • Het kan alleen voor ondernemingen of vestigingen met minstens 50 werknemers.
 • Op vraag van de werkgever deelt de arbeidsarts de vaccinatiegraad mee aan de onderneming.
 • In ondernemingen waar tussen de 20% en de 95% van de werknemers gevaccineerd is worden de exacte percentages meegedeeld.
 • De informatie die beschikbaar wordt, verandert weliswaar niets aan de preventiemaatregelen die op de werkvloer gelden. Ongeacht de vaccinatiegraad in de onderneming moeten die gerespecteerd blijven. Alleen door afstand te bewaren, de duur van nauwe contacten te beperken en, waar dit onmogelijk is, een mondneusmasker te dragen kunnen we hoogrisicocontacten beperken. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet noodzakelijk dat alle risico’s op de werkvloer zijn verdwenen.
 • In bedrijven van meer dan 100 werknemers, waar de vaccinatiegraad lager ligt dan 70%, kan ook gevaccineerd worden. Hiervoor worden vaccinatiecentra en hun mobiele teams ingeschakeld. Uw arbeidsarts kan u hierover meer vertellen.

Terug naar boven

Bekijk ook onze veel gestelde vragen rond sneltesten