Veel gestelde vragen over de coronavaccinatie
 

Een overzicht van alle veelgestelde vragen over coronavaccinatie vindt u op de website van Zorg en Gezondheid

Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd. Waar kan ik me nog laten vaccineren?
Zullen mijn werknemers gevaccineerd worden door IDEWE?
Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd. Waar kan ik me nog laten vaccineren?
Hoe werkt een coronavirus - hoe werkt een coronavaccin? (PDF)
Waarom is de vaccinatie tegen het coronavirus belangrijk?
Wie mag zich niet laten vaccineren?
Is dit vaccin wel voldoende getest en veilig?
Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?
Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?
Wie krijgt (nog) geen vaccin?

Is het coronavaccin verplicht?
Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog COVID-19 krijgen?
Moet ik me na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?
Ik heb het coronavirus gehad. Mag ik mij dan nog laten vaccineren?
Beschermt het coronavaccin me als het virus muteert?
Hoeveel personen kregen al het coronavaccin?

Hoe ontdek ik de vaccinatiegraad in mijn bedrijf?

 


Zullen mijn werknemers gevaccineerd worden door IDEWE?

Onze medische teams zorgden zowel voor de basisvaccinatie als de boosterprik bij zorgprofessionals. Mochten er nieuwe coronagolven komen en de overheid beslist dat externe diensten de vaccinatie in bedrijven mogen doen, staan onze medische teams hiervoor klaar. Dankzij onze jarenlange ervaring met grootschalige vaccinatiecampagnes zal de vaccinatie coronaproof verlopen. Bovendien hebben we tools ontwikkeld zodat uw werknemers zich snel, correct en GDPR-proof kunnen registreren en inplannen voor vaccinatie.

Meer informatie over de volgorde van vaccinatie vindt u op de website van Zorg en Gezondheid.

Terug naar boven


Ik ben nog niet (volledig) gevaccineerd. Waar kan ik me nog laten vaccineren?

Personen die hun eerste en/of tweede dosis gemist hebben, kunnen contact opnemen met het vaccinatiecentrum voor een afspraak. Ook late beslissers kunnen daar terecht. Twijfelt u nog om u te laten vaccineren? Lees in ons nieuwsbericht de belangrijkste argumenten om u toch te laten vaccineren.

Terug naar boven


Waarom is de vaccinatie tegen het coronavirus belangrijk?

Het coronavaccin laat ons stilaan terug dromen van het leven voor corona. Terug kunnen afspreken met vrienden en familie, op restaurant gaan, naar concerten of wedstrijden gaan … Dingen die het coronavaccin terug mogelijk maakt.

De vaccinatie biedt alleen maar voordelen, zowel voor uzelf als voor uw omgeving.

Na de coronavaccinatie is het risico om ernstig ziek te worden en te overlijden van het coronavirus erg klein. Hierdoor wordt de druk op onze zorg en ziekenhuizen verlaagd. Bovendien helpt u mee de groepsimmuniteit op te bouwen zodat we de snelle verspreiding van het coronavirus kunnen stoppen en ook de personen die niet gevaccineerd mogen worden beschermen.

Terug naar boven

 

Terug naar boven

Wie mag zich niet laten vaccineren?

 • Mensen met koorts of een acute infectie.
 • Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergische reacties op vaccins.  Deze mensen kunnen zich laten vaccineren met het Novavax-vaccin.
 • Mensen met een recente positieve PCR-test.

Download de affiche Wie mag zich niet niet laten vaccineren.

Terug naar boven

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?

Zoals bij elk vaccin zijn de meest voorkomende klachten na vaccinatie pijn, roodheid of spierstijfheid op de plaats van de injectie. Sommige mensen krijgen wat koorts, spierpijnen, zijn vermoeid of misselijk. Dit zijn milde klachten, die er op wijzen dat ons immuunsysteem aangewakkerd wordt door de vaccinatie. Ze gaan na 24 tot 48 uur vanzelf over. Na de tweede vaccinatie hebben meer mensen klachten dan na de eerste vaccinatie.

De nevenwerkingen na de derde dosis zijn gelijkaardig als na de basisvaccinaties.

In zeldzame gevallen is er een ernstige of langdurige bijwerking. De kans hierop is wel heel klein. De vaccins van Pfizer/BionTech en Moderna zijn heel zuivere vaccins en bevatten bijvoorbeeld geen bewaarmiddelen, kwik of adjuvantia, waardoor de kans op ernstige nevenwerkingen uitermate klein is. Adjuvantia zijn stoffen die aan vaccins toegevoegd worden om een snellere en hevigere immuunrespons te bekomen.

Mensen met ernstige allergische reacties kunnen het Novavax-vaccin laten plaatsen in een referentiecentrum voor allergieën.

Terug naar boven

 

Wie krijgt (nog) geen vaccin?

 • Alleen kinderen onder de 5 jaar 

  Mensen met ernstige allergische reacties kunnen het Novavax-vaccin laten plaatsen in een referentiecentrum voor allergieën.

Wie stelt het vaccin het best tijdelijk uit?

 • mensen met acute infecties en koorts;
 • mensen die recent COVID-19 doormaakten: ze wachten het best met de vaccinatie tot 15 dagen na het verdwijnen van de symptomen of tot 15 dagen na positieve test als er geen symptomen zijn;
 • mensen in quarantaine. Stel vaccinatie uit tot na de quarantaineperiode.

Terug naar boven

 

Is het coronavaccin verplicht?

Nee, in België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen.

Terug naar boven

 

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog COVID-19 krijgen?

Er bestaat een kleine kans dat u nog ziek wordt van het SARS-CoV2-virus.
Hiervoor kunnen er 3 redenen zijn:

 1. Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer uw lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. In deze periode is het dus mogelijk dat u besmet raakt met het virus omdat uw afweersysteem nog niet voldoende werkt.
 2. De coronavaccins bieden geen 100% bescherming. De vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna bieden 94 à 95% bescherming tegen een milde vorm van infectie na 2 dosissen. Het AstraZeneca-vaccin geeft iets meer dan 80% bescherming tegen een milde vorm van infectie als de tweede dosis na 12 weken gegeven wordt. Voor het vaccin van Janssen bedraagt de bescherming 66,9% tegen milde infectie. Alle vaccins bieden bijna 100% bescherming tegen ernstige klachten en hospitalisatie.
 3. Mogelijk was u al besmet met het coronavirus op het moment van de eerste vaccinatie omdat u in incubatietijd was. Kort nadien zou u dus positief testen op het coronavirus en eventueel ziek worden.

  De COVID-19-vaccins beschermen tegen een infectie (bevestigd door een PCR-test) en tegen ziekte en complicaties. Na vaccinatie kunt u nog in contact komen of besmet geraken met het virus. 

Vaccinatie heeft impact op de besmettelijkheid:

 • de virale lading is lager;
 • het aantal dagen dat iemand sterk besmettelijk is, wordt ingekort;
 • doordat er minder symptomen zoals hoesten en niezen zijn, wordt het virus minder verspreid.

Blijf dus na vaccinatie de coronamaatregelen volgen.

Terug naar boven

 

Moet ik me na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?

Ook na vaccinatie is het belangrijk om de preventiemaatregelen te blijven volgen om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan. Het gaat dan over : afstand bewaren, inzetten op ventilatie, thuisblijven als je ziek bent, zorgen voor een goede hand- en nieshygiëne.

Terug naar boven

 

Ik heb het coronavirus gehad. Mag ik mij dan nog laten vaccineren?

Ja. Als u het coronavirus had, heeft u voor een bepaalde periode antilichamen waardoor u tijdelijk immuun bent voor het coronavirus. Deze bescherming houdt slechts een aantal maanden aan. In de vaccinstudies zien we dat er meer antistoffen (en ook geheugencellen) opgewekt worden na vaccinatie, waardoor de vaccins een betere en langere bescherming geven dan infectie zelf.


Hebt u COVID-19? Dan wacht u het best tot 15 dagen na het verdwijnen van de symptomen of tot 15 dagen na positieve test als u geen symptomen hebt voor u het coronavaccin laat plaatsen. Zo kan er een verschil gemaakt worden tussen bijwerkingen van het virus en bijwerkingen van het vaccin.

Terug naar boven


Beschermt het coronavaccin me als het virus muteert?

Meestal muteren virussen. Dat wil zeggen dat het genetische materiaal in het virus verandert. Dat gebeurt aan verschillende snelheden voor verschillende virussen. Er werden nieuwe varianten van het coronavirus ontdekt zoals bijvoorbeeld de alfa-, bèta-, gamma- en deltavariant. Mutaties hebben niet noodzakelijk een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt. De huidige vaccins werken nog altijd heel goed tegen de varianten die in ons land de ronde doen.

Sommige vaccins blijven vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming, zoals vaccins tegen mazelen of rubella. Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep zo vaak en in die mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te zijn.

Het valt onmogelijk te voorspellen welke varianten er nog komen. De verschillende vaccinfabrikanten volgen dat op samen met de wetenschappers en zullen hun vaccins aanpassen wanneer dat nodig is. Zo'n aangepaste vaccins komen er zeker niet op korte termijn. Het is dus niet verstandig om daarop te wachten. Vaccinatie of een herhalingsvaccin laten plaatsen met de huidige vaccins zorgt er immers nu meteen voor dat u optimaal beschermd bent tegen zware ziekte na een COVID-19-besmetting.

Terug naar boven

 

Is het AstraZeneca-vaccin wel veilig?

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft een grondige doorlichting gedaan van de gemelde gevallen van bloedstollingsproblemen in heel Europa. Het aantal meldingen van stollingsstoornissen (combinatie van een verlaagd aantal bloedplaatjes met ernstige tromboses) na vaccinatie blijft zeer beperkt ( naar schatting 1 op 100.000 gevaccineerde personen) en wordt verder opgevolgd.

De conclusie blijft dat het AstraZeneca-vaccin een veilig en goed werkend vaccin is en 100% bescherming biedt tegen ernstige infecties en ziekenhuisopname. De voordelen van vaccinatie wegen ruim op tegen de mogelijke risico’s van zeer zeldzame bijwerkingen. In België wordt de vaccinatiecampagne verdergezet. Het AstraZeneca-vaccin wordt vanaf 24 april ingezet vanaf 41 jaar.

Ontwikkelt u binnen de 14 dagen na vaccinatie de volgende symptomen?

 • kortademigheid
 • pijn op de borst
 • aanhoudende buikpijn
 • zwelling van een been
 • hevige of verergering van hoofdpijn of wazig zicht
 • kleine rode plekken, niet alleen bij de injectieplaats

Contacteer dan onmiddellijk uw arts. Een snelle reactie kan complicaties voorkomen.

Kent u de belangrijkste risicofactoren om bloedklonters of tromboses te ontwikkelen?

Dit zijn:

 • roken
 • zwangerschap
 • inname van een anticonceptiepil
 • immobilisatie (bij. na een ingreep of een breuk)
 • overgewicht
 • COVID-19 infectie op zich
 • ...

Terug naar boven

Hoe ontdek ik de vaccinatiegraad van mijn bedrijf?

Sinds 28/9/2021 kunnen arbeidsartsen de geanonimiseerde vaccinatiegraadgegevens inkijken van de bedrijven waar ze aan de slag zijn. Aan die mogelijkheid zijn voorwaarden verbonden:

 • Het kan alleen voor ondernemingen of vestigingen met minstens 50 werknemers.
 • Op vraag van de werkgever deelt de arbeidsarts de vaccinatiegraad mee aan de onderneming.
 • In ondernemingen waar tussen de 20% en de 95% van de werknemers gevaccineerd is worden de exacte percentages meegedeeld.
 • De informatie die beschikbaar wordt, verandert weliswaar niets aan de preventiemaatregelen die op de werkvloer gelden. Ongeacht de vaccinatiegraad in de onderneming moeten die gerespecteerd blijven. Alleen door afstand te bewaren, de duur van nauwe contacten te beperken en, waar dit onmogelijk is, een mondneusmasker te dragen kunnen we hoogrisicocontacten beperken. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet noodzakelijk dat alle risico’s op de werkvloer zijn verdwenen.
 • In bedrijven van meer dan 100 werknemers, waar de vaccinatiegraad lager ligt dan 70%, kan ook gevaccineerd worden. Hiervoor worden vaccinatiecentra en hun mobiele teams ingeschakeld. Uw arbeidsarts kan u hierover meer vertellen.

Terug naar boven