Terug Zo creëer je een gezondere werkplek, thuis en op kantoor

Zo creëer je een gezondere werkplek, thuis en op kantoor

- Fysiek fit | Stress en burn-out | Ergonomie op kantoor

Expert Filip Pelgrims

Support Collectieve Preventie - Medische preventie

Kmo-klanten kunnen gratis met OptiDesk aan de slag

Kantoormedewerkers brengen vele uren achter het computerscherm door. Het risico bestaat dat ze te lang zitten zonder te bewegen, een slechte houding aannemen, een te hoge werkdruk of stress ervaren, … wat kan leiden tot lichamelijke klachten. Onze onlinetool OptiDesk evalueert de werkplek en bezorgt je werknemers gepersonaliseerd advies om hun situatie te verbeteren. Voor kmo-klanten is de dienstverlening gratis.

Om de gezondheid van werknemers te beschermen ben je als werkgever onder meer verplicht om elke vijf jaar de risicoanalyse beeldschermwerk uit te voeren. Onze onlinetool OptiDesk is daarvoor de ideale partner. De tool zorgt ervoor dat je aan je wettelijke verplichting voldoet. 

Hoe ga je met OptiDesk van start?

zithouding bureau

Starten met OptiDesk is heel eenvoudig. Je hebt enkel de e-mailadressen van je werknemers nodig om in je klantenaccount op My IDEWE te uploaden. 

  1. Log in op de klantenzone en open het tabblad ‘Mijn Personeel’. Klik op de knop ‘Personeelsbeheer’.
  2. Je ziet nu de lijst met werknemers. Scrol naar de werknemer voor wie je OptiDesk wilt activeren. Klik de naam van de werknemer aan en selecteer ‘Open werknemersfiche’.
  3. Vul het e-mailadres van de werknemer aan in het vak ‘E-mail’.

Je werknemers krijgen in hun mailbox een uitnodiging om aan de evaluatie te beginnen. De uitnodigingen voor OptiDesk worden 4 keer per jaar verstuurd: in februari, mei, oktober en december.

Wat zijn de voordelen van OptiDesk?

  • Werknemers evalueren hun werkplek via de tool. OptiDesk spoort knelpunten op in de werkplekopstelling en werkgewoontes en peilt naar gezondheid en welbevinden op de werkplek.
  • Onmiddellijk na het indienen van de antwoorden krijgen de werknemers individueel advies om hun werkplek en werkgewoontes te optimaliseren, te leren omgaan met stress en de werkdruk te verlagen.
  • Doorverwijzing naar een gespecialiseerde preventieadviseur of arbeidsarts is heel eenvoudig.

Als werkgever kun je een groepsrapport aanvragen als minstens tien van je werknemers hebben deelgenomen. Daarin lees je algemene inzichten over het welbevinden van je werknemers en ontdek je hoe je organisatie scoort in vergelijking met andere bedrijven in de sector.

Comfort aan de computer

De voorbije jaren hebben we beeldschermwerkers bevraagd. De resultaten spreken boekdelen. Meer dan 60% meldt lichamelijke klachten, vooral aan de nek en rug. Veel werknemers zitten te lang stil en één op de drie heeft last van stress. Een kwart van de werknemers weet ook niet hoe hij of zijn de werkpost optimaal moet instellen. Nu kantoorwerk vaak ook thuiswerk is geworden, is het dus nog belangrijker om je werknemers toegang te geven tot professioneel advies over hun (thuis)werkplek, bureau en bureaustoel. 

Voor kmo-klanten is Optidesk voor beeldschermwerkers ter beschikking via hun basispakket.

Ben je ook op zoek naar andere manieren om je beleid rond beeldschermwerk te versterken? 

Schrijf je dan zeker in voor een opleiding of infosessie:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen