null Klantengetuigenis Stad Beringen

Stad Beringen | www.beringen.be
Aantal werknemers: 480 | aangesloten sinds 1967

De Limburgse stad Beringen zet zich elke dag in voor haar meer dan 44.000 inwoners. Want zij verdienen een verzorgde woon- en werkomgeving en een vlekkeloze dienstverlening. Omdat gezonde, gemotiveerde werknemers daarbij onmisbaar zijn, vertrouwt de gemeente al bijna vijftig jaar op Groep IDEWE.

PRIMA VERSTANDHOUDING SINDS 1967

“Hoe onze samenwerking tot stand kwam? Ik was niet eens geboren!”, lacht interne preventieadviseur Stijn Vandeurzen, die in 2010 bij de stad Beringen aan de slag ging. “Maar ik weet wel dat er van slijtage geen sprake is. Groep IDEWE loodst ons door elke wetswijziging en ontwikkelt een maatoplossing voor elke uitdaging die de kop opsteekt. En dat alles in een prima verstandhouding.”

De Externe Dienst verzorgt in de eerste plaats zowel de periodieke als de speciale medische onderzoeken bij de stad. Stijn: “We bieden de arbeidsarts en de verpleegster daarvoor een eigen kabinet in één van onze gebouwen. Zo verlopen de onderzoeken discreet en comfortabel. Wat onze werknemers erg appreciëren.”

CONTROLE OVER UITEENLOPENDE RISICO’S

Wie zijn die werknemers precies? Bij een gemeente als Beringen gaat het traditioneel om een erg diverse groep mensen. Grofweg 60 procent voert beeldschermwerk uit. De overige 40 procent heeft een fysieke job: in de schrijnwerkerij of het lasatelier, bij de groendienst of de dienst wegenonderhoud, in het woonzorgcentrum of de kinderkribbe van het OCMW, als elektricien of grafdelver, …

Stijn: “Bij administratieve krachten zijn schouder-, neken rugpijn klassieke klachten. De eerder technische jobs brengen vaak erg specifieke risico’s met zich mee. Daarom doorliep de arbeidsarts van IDEWE alle functies, hun risico’s en veiligheidsmaatregelen – al gebeurde dat grotendeels voor mijn tijd bij de stad.”

De voorbije jaren verlegde de stad Beringen het zwaartepunt van haar preventiebeleid naar haar gebouwen. Stijn: “Een ingenieur van IDEWE noteerde de risico’s van al onze werkplekken: van ateliers en kantoren tot het cultureel centrum en de sporthallen. Hij formuleerde voorstellen om de plaatsen veiliger te maken. Denk daarbij aan renovatie of aan persoonlijke beschermingsmiddelen.”

De zorg voor de werkomgeving is trouwens permanent: “We bezoeken elk jaar een aantal werkplekken samen met de arbeidsarts. Zo houdt zij voeling met onze organisatie en smoren wij opkomende problemen in de kiem.”

ROTS IN DE BRANDING

Fitheid, gezondheid en psychosociaal welzijn vormen belangrijke domeinen voor alle werknemers. Stijn: “Groep IDEWE hielp ons om een eigen Fit4Work-programma op de rails te zetten. Na een bevraging bij onze mensen kwamen gezonde voeding, beweging op het werk en stress als belangrijkste thema’s uit de bus. In een latere fase volgden dan ook concrete acties, zoals het Fruit van de Maand-initiatief en de rugschool voor beeldschermwerkers.”

Groep IDEWE ondersteunt de stad Beringen ook bij de verplichte risicoanalyse rond psychosociale aspecten. Stijn: “We onderhouden een goede relatie met de psycholoog bij IDEWE. Die vangt moeilijke situaties, zoals conflicten, op wanneer ze de vertrouwenspersoon boven het hoofd groeien. Hulp waarop we overigens ook rekenen bij moeizame werkhervattingsdossiers. Kortom: op welzijnsvlak is Groep IDEWE onze rots in de branding.”