Terug Zorg dat op vakantie vertrekken geen last wordt

Zorg dat op vakantie vertrekken geen last wordt

- Gezonde levensstijl

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Bereid uw verdiende deconnectie goed voor

Tijdens vakanties kunnen de vaste tijdgewoontes even aan de kant en staat ontspanning bovenaan de agenda. Door mentaal afstand te nemen van het werk, kunnen we de dagelijkse beslommeringen gemakkelijker relativeren en herstellen we onze veerkracht. Ook voor u als werkgever is dat belangrijk, want bij gebrek aan rustperiodes, wordt de kans op burn-out en stress groter en gaat de kwaliteit van de prestaties achteruit.

Vakantie is goed voor onze gezondheid en ons welbevinden al zal iedereen wel al ervaren hebben dat  op vakantie vertrekken, ook een last kan zijn. Onderzoek toont aan dat het positieve effect van het leuke vakantievooruitzicht vaak tenietgedaan wordt door de toegenomen werkdruk vlak voor het vertrek.

Een bekend scenario

De dagen voordien valt op het werk immers steevast een berg onvoorziene taken uit de kast. Bovendien moet ook privé plots nog van alles. De auto moet nog dringend naar de garage, de valiezen moeten gepakt, de reisverzekering is nog niet in orde en de buren weten nog niet dat ze de goudvis moeten verzorgen, … Als de voordeur dan eindelijk achter ons dichtvalt, nemen we ons voor om, zodra we onze vakantiebestemming bereikt hebben, vlug nog even die laatste mails te beantwoorden en een laatste telefoon te plegen ...

Een bekend scenario dat ons belet om ‘uitgerust’ aan onze vakantie te beginnen en verhindert dat we efficiënt kunnen deconnecteren. Om vakantiestress te vermijden kan u als werkgever samen met uw werknemers best vooraf nadenken over de overgang van werk- naar vakantiemodus, zodat iedereen met het meeste kans op succes kan deconnecteren van het werk.

Tips voor werkgevers en werknemers

 • Maak deconnectie bespreekbaar.
 • De deconnectietool van IDEWE kan daarbij helpen.
 • Denk na over de manier waarop iedereen tijdens zijn vakantie vervangen kan worden.
 • Zorg dat de afspraken voor iedereen bekend en duidelijk zijn.
 • Bewaak dat iedereen ze consequent toepast en er kan op aangesproken worden.
 • Zet de periode dat u afwezig bent vooraf in uw e-mailhandtekening.
 • Zorg dat iedereen weet hoe (on)bereikbaar u bent.
 • Hou de dag voor uw vakantie vrij om een planning te maken voor na de vakantie, om een voicemail in te spreken, uw inbox leeg te maken.
 • Maak een out-of-office klaar met een korte en bondige boodschap. Zet er ook in waar uw werkrelaties terecht kunnen als ze vragen hebben die niet kunnen wachten tot u terug bent.
 • Zet uw out-of-office enkele dagen voordat u vertrekt al aan en schakel hem pas uit na de eerste werkdag na uw vakantie.
 • Plan de eerste dag na uw vakantie geen afspraken maar gebruik die dag om mails te lezen, bij te benen en afspraken te plannen.

 

Heeft u vragen of wil u uw uitdaging in verband met dit onderwerp voorleggen aan onze experten?

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen