Terug Meer aandacht voor ergonomie en preventie van MSA

Meer aandacht voor ergonomie en preventie van MSA

- Fysiek fit | Fysieke belastingen | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Wetgeving

Expert Kristien Selis

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Hoge Raad keurt ontwerptekst ‘Ergonomie en de preventie van MSA’ goed

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk heeft een ontwerp van koninklijk besluit over ergonomie en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) goedgekeurd. De nieuwe wetgeving moet de werkgever stimuleren om fysieke klachten preventief en op een multidisciplinaire manier aan te pakken. Ook het belang van ergonomie in het ontwerp van werkposten wordt benadrukt. MSA is een van de voornaamste oorzaken van langdurige afwezigheid op het werk. 

werkman bukt zich in magazijn met last

Tot vandaag hebben preventieadviseurs ergonomie een beperkt wettelijk kader om een beleid op te baseren. In tegenstelling tot andere welzijnsdomeinen is hun bevoegdheid ook amper omschreven. “Daarentegen zijn de problemen die ontstaan door een gebrek aan aandacht voor ergonomie zeer ingrijpend”, zegt Kristien Selis, disciplineverantwoordelijke ergonomie bij IDEWE. “MSA-klachten zijn een van de voornaamste oorzaken van langdurige afwezigheid op het werk. Daarom heeft de Hoge Raad een ontwerptekst goedgekeurd voor een aanpassing van Boek VIII van de Codex. Die zal niet langer ‘Ergonomische belasting’ heten maar ‘Ergonomie en de preventie van MSA’. Voor de drie titels: ‘Werk- en rustzitplaatsen’, ‘Beeldschermen’ en ‘Manueel hanteren van lasten’ komt een algemeen deel. Het eerste hoofdstuk daarin is gewijd aan ‘Risicoanalyse en preventiemaatregelen’, met als belangrijkste bepaling dat er bij het ontwerp van werkposten rekening zal moeten gehouden worden met ergonomische principes. Dat impliceert ook dat daar een risicoanalyse ergonomie zal moeten aan voorafgaan.”

“In de ontwerptekst die we met de beroepsfederatie Coprev mee hebben uitgewerkt, worden werkgevers veel meer gestimuleerd om initiatieven te nemen die MSA-klachten moeten voorkomen. Het zal niet langer gaan over adhoc-maatregelen maar over een beleid dat jaarlijks wordt opgevolgd. Omdat MSA niet alleen door ergonomische factoren worden bepaald, stuurt de Hoge Raad aan op een multidisciplinaire aanpak.”

IDEWE heeft ruime expertise in het uitvoeren en begeleiden van risicoanalyses en het ontwikkelen van een ergonomiebeleid om lichamelijke klachten op de werkvloer terug te dringen. 

Contacteer je regionaal IDEWE-kantoor voor meer informatie.

Om werknemers met aanhoudende lichamelijke klachten te re-integreren en aan het werk te houden bieden we een multidisciplinair traject ‘Omgaan met pijn op het werk’ aan. 
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen