PRO - IDEWE Website

ASBESTINVENTARIS BESCHERMT DE GEZONDHEID VAN UW WERKNEMERS
In heel wat oude professionele gebouwen zitten materialen van asbest verwerkt. En ook al schaadt niet elke blootstelling meteen de gezondheid,
toch is een asbestinventaris vaak aangewezen.
Voor het welzijn van uw werknemers.
- Home
- Aanbod
- Optimale werkomgeving
- Gezonde werkomgeving
- Asbestinventaris
Asbestvezels kunnen vrijkomen bij afbraak- of onderhoudswerkzaamheden aan oude tegels en buizen, dak- en gevelbekleding, … Ademen uw werknemers die vezels in? Dan kan dat gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Zeker bij grote concentraties of langdurige blootstelling.


Maar uw uitdaging reikt zelfs nog verder. Zo bent u bij grote afbraakwerkzaamheden verplicht om een sloopinventaris op te maken. En vindt er toch een asbestincident plaats? Dan hebt u het best uw plan klaar voor heldere crisiscommunicatie.
Asbestinventarisatie en -beheer in 5 stappen
Blijkt uit uw globale risicoanalyse dat u het asbest in uw gebouwen dringend moet onderzoeken? Onderneem dan deze stappen voor uw asbestinventarisatie en -beheer:

- rondgang en inspectie – Ga na welke materialen op uw bedrijfsterrein mogelijk asbest bevatten.
- staalname en metingen – Laat een erkend asbestlabo monsters nemen van verdachte materialen, de huidige toestand van de materialen beschrijven en de stalen analyseren. Het labo meet indien nodig ook de asbestvezelconcentratie in de lucht.
- rapportering – Giet de resultaten van de risico-inventarisatie in een verslag met fotoreportage.
- beheersplan – Bundel concrete preventiemaatregelen: sanering of inkapseling, gebruik van stofmasker en wegwerpoveralls bij werkzaamheden, gescheiden afvoer van asbestafval, …
- sloopinventaris – Sloopt of ontmantelt u een bouwvolume van meer dan 1000 m³? Maak dan ook een sloopinventaris op voor uw afvalstoffen. Coördineer uw afvalstromen eventueel met een sloopopvolgingsplan – onder begeleiding van een Tracimat-deskundige.
Bescherm uw werknemers nu al tegen asbestblootstelling

Neem meteen enkele voorzorgsmaatregelen om de gevaren van asbest te beperken:
- Nog geen inventaris en asbestanalyse gedaan? Verwijder of bewerk dan nooit verdachte materialen.
- Verwijdert u asbest? Bevochtig het materiaal dan en probeer het niet te breken. Zo vermijdt u dat er vezels vrijkomen en wegwaaien.
- Een asbestincident in uw organisatie? Informeer uw werknemers, betrokkenen, familieleden, … helder en objectief over de gebeurtenissen en de mogelijke risico’s. Vaak is er bij kortstondige blootstelling geen reden tot paniek.
Leer veilig omgaan met asbest
Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond asbest:
Leg ons uw uitdaging voor asbest voor
Wilt u uw werknemers behoeden voor blootstelling aan asbest? Wij gaan samen met u voor slimme en doelgerichte oplossingen.
Antwoord op úw uitdaging
Slimme preventie vereist maatwerk. Vertrouw dus op een dienstverlener die uw preventie- en welzijnsnoden door en door kent. Klik uw sector aan en ontdek onze oplossingen