Terug Beginnen sporten? Gewoon doen!

Beginnen sporten? Gewoon doen!

- Gezonde levensstijl | Beweging

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Weg met excuses

Gezond bewegen versterkt spieren en botten, leidt tot minder stress en vermindert de kans op depressie. Desondanks haalt een gemiddelde Vlaming heel wat excuses van stal om toch maar niet aan beweging te doen. Hoog tijd om vijf populaire smoesjes te weerleggen!

"Ik haat sport."

man zitbal handdoek drinkbus sport

Beginnen sporten start met het kiezen van een sport die u ligt. Als u niet graag loopt, doe dat dan ook niet. Kijk verder dan de klassieke sporten zoals lopen, fietsen of zwemmen. Er is keuze genoeg in zowel indoor- als outdooractiviteiten.

"Ik hou het nooit vol."

Groep jogt

Beginnen sporten doet u niet onbezonnen: stel een bewegingsprogramma op. Kies voor een stap-voor-stapaanpak. Probeer te vermijden dat u gestresseerd raakt door een overladen programma.

"Een fitnessabonnement is te duur."

vrouw man wandelen bos

Niet alle fitnesscentra zijn duur. Er zijn ook voordelige instapformules. Een goede begeleiding is echter wel belangrijk als u begint te sporten. U hoeft trouwens niet noodzakelijk te gaan fitnessen. Om te wandelen hebt u enkel een goed paar schoenen nodig.

"Ik verlies toch geen kilo's."

Gewicht verliezen zou niet uw initiële doelstelling mogen zijn. Geef uw lichaam tijd om te reageren op fysieke inspanningen en geniet van andere effecten. Bewegen werkt ook relaxerend en verbetert uw slaapgewoonten. Wat dan bijvoorbeeld weer kan leiden tot een beter humeur!

"Het is nu al te druk."

man vrouw fietsen werk

Een drukke job, een gezinsleven, het onderhouden van sociale contacten... U vindt maar moeilijk tijd om te beginnen sporten? Probeer verschillende doelen te combineren: waarom niet een blokje om lopen terwijl uw zoontje mee fietst? Doe ook eens een actief gezinsspel (zoals Twister, Kubb...) of start met vrienden een beweegprogramma. Probeer daarvoor sportinfrastructuur vlak bij uw werk of uw thuis te vinden, zodat u gespaard blijft van onnodige verplaatsingen.

 

Meer informatie over bewegingspromotie? Vraag ernaar bij uw regionale IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen