Terug Blue Monday ... dag van vertrouwen en wijsheid

Blue Monday ... dag van vertrouwen en wijsheid

- Mentaal fit | Stress en burn-out

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Blauw staat niet enkel voor de blues

Blue Monday is ooit bedacht om aan te tonen dat dit de meest treurige dag van het jaar is maar dat slaat werkelijk nergens op. “Dus kunnen we er beter een dag van hoop en vertrouwen van maken”, zegt disciplineverantwoordelijke Psychosociale Aspecten Hilde De Man. “Hoop putten uit de reële kansen die voor ons liggen, is veel zinvoller dan ons blind te staren op een pseudowetenschappelijke bewering.”

In 2005 bedacht een Britse psycholoog een formule waaruit moest blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig zouden voelen. Blue Monday was geboren. Al bleek dat uiteindelijk vooral een goed gevonden marketingstunt te zijn voor een reisorganisatie en geenszins een wetenschappelijk onderbouwd inzicht. 

Niet veralgemenen

“Er zal ongetwijfeld wel een dag zijn waarop het meeste mensen zich neerslachtig voelen”, zegt Hilde De Man, “Maar het is zeer de vraag of dat jaarlijks netjes voorvalt op de derde maandag van januari en vooral of het zinvol is om ons daarop te focussen. De kans dat mensen zich wat minder energiek of neerslachtiger voelen in deze donkere winterweken is uiteraard realistisch en dat mogen we niet weg relativeren. Aandacht voor het mentaal welzijn moet een constante bezorgdheid zijn. Laten we dat niet toespitsen op één dag. 

Perspectief

ga naar buiten

“Precies daarom lijkt het mij veel zinvoller om die bewuste Blue Monday een nieuwe lading te geven. Laat het ons wat mij betreft dus een dag van hoop en perspectief noemen. Zeker nu we een periode achter de rug hebben waarin we weinig positief nieuws kregen. 

“Laat de kerstlichtjes buiten dus gerust nog wat hangen en maak van de Blue Monday gebruik om naar buiten te gaan om wat te wandelen en te bewegen en wat extra vitamine D te tanken. Ondersteun elkaar door iemand op te bellen waarvan je weet dat hij of zij daar plezier aan beleeft. De kleur blauw staat tenslotte niet enkel voor de blues maar ook voor loyauteit, wijsheid en vertrouwen.”

Maak werk van een beleid die het mentaal welzijn duurzaam en proactief ten goede komt.

Leg uw uitdaging op dit gebied voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen