null COVID-19: welke maatregelen kunt u nemen?

COVID-19: welke maatregelen kunt u nemen?

- Gezonde werknemers | Biologische agentia | Corona

Expert Hilde Vanacker

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsgeneeskunde

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden?

Paniek over het nieuwe coronavirus is op dit moment in België niet nodig. Ons land beschikt immers over een procedure voor de aanpak van een mogelijk geval van COVID-19 en over de capaciteit om snel de diagnose te stellen. De overheid volgt de evolutie op de voet op. De kans dat er meer patiënten met COVID-19 in België zullen voorkomen, neemt toe. Bedrijven bereiden zich best hierop voor.

COVID-19

Alle delen van de samenleving - ook bedrijven en werkgevers - spelen namelijk een rol om de verspreiding van deze ziekte te stoppen. De World Health Organisation (WHO) publiceerde richtlijnen met enkele voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus en de seizoensgriep te voorkomen. Deze richtlijnen worden nu door de overheid vertaald naar onze situatie.

Enkele gemakkelijke voorzorgsmaatregelen om infecties te vermijden

Op de werkplekken kunt u enkele eenvoudige, goedkope voorzorgsmaatregelen nemen om de overdracht van virussen zoals het coronavirus en de seizoensgriep te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat de werkplekken schoon en hygiënisch zijn. Zo moeten bureaus, tafels, toetsenborden, deurklinken en andere vaak aangeraakte oppervlaktes regelmatig schoongemaakt worden met desinfectiemiddel.
 • Roep op om de handen regelmatig te wassen met water en zeep of te ontsmetten met handalcohol. Hiervoor kunt u onze affiche over correcte handhygiëne gebruiken (zie downloads).

 

 • Promoot goede hoest- en nieshygiëne:
  • Nies of hoest in een zakdoek en gooi hem daarna weg in een vuilbak met deksel.
  • Hebt u geen zakdoek? Nies dan tegen de arm en niet in de handen.
  • Raak zo weinig mogelijk met de handen het gezicht, mond of neus aan.

 

Ook een affiche over hoest- en nieshygiëne is beschikbaar (zie downloads).

 • Zijn uw werknemers ziek? Dan moeten ze thuis blijven, minstens tot 1 dag nadat de koorts is verdwenen. Contact met verzwakte mensen moet zo veel mogelijk vermeden worden.
 • Mondmaskers dragen op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde. Een voorraad mondmaskers aankopen door bedrijven wordt evenmin aangeraden. Laat de beschikbare voorraden voor de ziekenhuizen of zorgverleners, die ze in dit griepseizoen goed kunnen gebruiken.

 

Welke organisatorische maatregelen kunt u nemen?

Man telewerkt

Daarnaast bereiden bedrijven zich best ook voor op een mogelijke uitbraak van COVID-19-besmettingen in België.

 • Maak een plan voor het geval een werknemer of derde ziek wordt in uw onderneming en er een vermoeden is van een COVID-19-infectie.
 • Promoot telewerken. Verplaatsingen met het openbaar vervoer en drukbezochte plaatsen moeten vermeden worden bij een uitbraak.
 • Ontwikkel een Business Continuity Plan. Hoe verzekert u de continuïteit van uw activiteiten als een aanzienlijk deel van uw werknemers, onderaannemers of leveranciers afwezig zijn of geen diensten kunnen leveren? Heel wat bedrijven hebben dit al ontwikkeld in 2009 tijdens de Mexicaanse griep. Het is aangeraden om het bestaande plan up te daten of een plan te ontwikkelen.

Onze experten helpen u graag om uw bedrijf voor te bereiden. Aarzel niet om contact op te nemen.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen