Terug Licht in de donkere dagen van land- en tuinbouwsector

Licht in de donkere dagen van land- en tuinbouwsector

- Stress en burn-out

Expert Marie-Rose Deryckere

Preventiedeskundige arbeidsveiligheid

Contacteer IDEWE voor ondersteunende gesprekken

Het zijn letterlijk en vaak ook figuurlijk donkere dagen voor mensen die in de land- en tuinbouw actief zijn. Als essentiële sector bleef de sector ononderbroken doorwerken. Veel land- en tuinbouwbedrijven werken echter met verlies, omdat ze hun producten onder de prijs moeten verkopen. “De financiële problematiek en de zorgen over de toekomst van hun bedrijf zijn door de gevolgen van de coronacrisis nog acuter geworden, zegt Marie-Rose Deryckere van IDEWE. “Er is daardoor meer dan ooit aandacht nodig voor het mentaal welzijn.”

seizoenarbeid

“Veel bedrijfsleiders moeten aanzien dat de producten die ze onder de prijs aan de groothandel moeten verkopen, in de supermarkt tegen een veelvoud worden verkocht, terwijl ze moeite hebben om hun vaste kosten nog te betalen. Om mislukte oogsten door de klimaatverandering en de droogte te vermijden, zien ze zich de jongste jaren bovendien verplicht om extra investeringen te doen.”

Corona

De coronapandemie maakt hun situatie nu bovendien nog precairder. 
“Door het sluiten van de grenzen waren ze dit jaar vaak niet meer in staat om een beroep te doen op hun seizoenarbeiders, waardoor ze hun oogsten amper nog van het veld konden halen. Als dat uiteindelijk wel mogelijk was, werden ze extra op kosten gejaagd om hun werknemers op een coronaveilige manier te kunnen tewerkstellen en te laten logeren. Heel wat mensen kampen door de aanhoudende zorgen en stress met psychologische problemen en donkere gedachten. Helaas tonen de zelfmoordcijfers keihard aan dat mensen vaak geen uitweg meer zien.”

Praat erover

droogte

Die uitweg is er echter wel degelijk. Erover praten met een vertrouwenspersoon is de eerste stap om opnieuw grip te krijgen op de problemen. Boeren op een kruispunt is een organisatie die land- en tuinbouwers heel concreet helpt met het vinden van oplossingen voor praktische en financiële kopzorgen. IDEWE staat klaar om ondersteunende gesprekken te voorzien om de veerkracht van wie in de sector actief is te versterken, chronische stress te vermijden en mee te zoeken naar een gepaste verdere ondersteuning.

Lees ook: Stress en burn-out voorkomen.

Contacteer onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen