Terug Licht in de donkere dagen van land- en tuinbouwsector

Licht in de donkere dagen van land- en tuinbouwsector

- Stress en burn-out

Expert Jolien Rombouts

Segmentmanager Land- en Tuinbouw

Contacteer IDEWE voor ondersteunende gesprekken

Het zijn letterlijk en vaak ook figuurlijk donkere dagen voor mensen die in de land- en tuinbouw actief zijn. Veel land- en tuinbouwbedrijven werken met verlies, omdat ze hun producten onder de prijs moeten verkopen. “De financiële problematiek en de zorgen over de toekomst van hun bedrijf omwille van de stikstofproblematiek wegen zwaar op familiebedrijven”, zegt Jolien Rombouts, segmentmanager land- en tuinbouw van IDEWE. “Er is daardoor meer dan ooit aandacht nodig voor het mentaal welzijn.”

“Veel bedrijfsleiders moeten aanzien dat de producten die ze onder de prijs aan de groothandel moeten verkopen, in de supermarkt tegen een veelvoud worden verkocht, terwijl ze moeite hebben om hun vaste kosten nog te betalen. Om mislukte oogsten door de klimaatverandering en de droogte te vermijden, zien ze zich de jongste jaren bovendien verplicht om extra investeringen te doen. Daar bovenop komt de onzekerheid door de stikstofcrisis. Veel familiebedrijven weten daardoor niet of hun milieuvergunning vernieuwd zal kunnen worden, of ze nog zullen kunnen investeren en hoe hun toekomst en die van hun kinderen er zal uitzien.”

Praat erover

Die uitweg is er echter wel degelijk. Erover praten met een vertrouwenspersoon is de eerste stap om opnieuw grip te krijgen op de problemen. Boeren op een kruispunt is een organisatie die land- en tuinbouwers heel concreet helpt met het vinden van oplossingen voor praktische en financiële kopzorgen. IDEWE staat klaar om ondersteunende gesprekken te voorzien om de veerkracht van wie in de sector actief is te versterken, chronische stress te vermijden en mee te zoeken naar een gepaste verdere ondersteuning.

Lees ook: Stress en burn-out voorkomen.

Contacteer onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen