Terug Globaal en doelgericht medisch onderzoek

Globaal en doelgericht medisch onderzoek

Alle werknemers dragen bij aan een gezonde organisatie. Maar niet iedereen verkeert in optimale gezondheid. Bovendien brengen heel wat functies specifieke gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarbij komt dat iedereen langer aan de slag moet blijven en daartoe dus fysiek en mentaal in staat moet zijn. Ondertussen veroudert de actieve beroepsbevolking snel en heerst er schaarste voor bepaalde profielen.

Uw uitdaging is tweeledig: alle mogelijke risico’s en klachten van werknemers helder in kaart brengen en medische onderzoeken op maat van deze specifieke risico’s voorzien. Dat gezondheidstoezicht is wettelijk verplicht voor werknemers die blootgesteld zijn aan specifieke risico’s. Ook speciale onderzoeken vallen onder het gezondheidstoezicht en omvatten onder meer:

  • Voorafgaande gezondheidsbeoordeling voor nieuwe werknemers
  • Consultaties tijdens een re-integratietraject
  • Werkhervattingsonderzoeken na een langdurige afwezigheid
  • Medische onderzoek tijdens en na de zwangerschap (moederschapsbescherming)
  • Rijgeschiktheidsonderzoek (RGA)

Gezondheidspromotie maakt uw uitdaging compleet. U zet daarmee een stapje verder dan de wettelijk voorgeschreven preventie. Want spoort u uw werknemers aan tot een goede algemene levensstijl? Dan helpt u hen om langer aan de slag te blijven.

Wij ondersteunen u om uw medische onderzoeken af te stemmen op de specifieke risico’s in uw organisatie. Met die proactieve aanpak vermijdt u dat werknemers uitvallen en werkt u duurzaam aan optimale gezondheid.

Via risicoanalyse naar slim gezondheidstoezicht op maat

dokter patiënt

Duurzame resultaten? Die bereikt u wanneer u uw medische onderzoeken afstemt op de noden in uw organisatie:

  1. Risicoanalyse – Op basis van de concrete risico’s stelt u preventieprofielen op voor uw individuele werknemers. Koppel daarvoor de expertise van uw arbeidsarts met de analytische kracht van gespecialiseerde software.
  2. Overleg – Gebruik de risicoanalyse als basis voor een meerjarenplan en bespreek het concrete opzet van uw gezondheidstoezicht met uw team van experts.
  3. Consultaties – Uw arbeidsarts en verpleegkundige zetten uw plan voor gezondheidstoezicht om in de praktijk.
  4. Rapportage en doorverwijzing – De arbeidsarts vult na elk onderzoek een formulier van de gezondheidsbeoordeling in en bezorgt dat aan u en uw werknemer. Soms neemt hij ook contact op met de behandelende arts en/of andere zorgverleners van de werknemer – als die laatste daarmee instemt. Bijvoorbeeld om de mogelijkheden rond geleidelijke werkhervatting of werkaanpassingen te bespreken.
  5. Aanvullend: gezondheidspromotie – Moedig uw werknemers aan om een gezonde levensstijl aan te nemen. Bijvoorbeeld met screenings rond beweging en voeding. Zo werkt u ook aan gezondheidsfactoren die de specifieke arbeidsrisico’s overstijgen.

Communiceren en proactief werken rond gezondheid

hart tekenen

U vertrouwt voor uw medische onderzoeken op een gespecialiseerd team van arbeidsartsen en verpleegkundigen.

Tegelijk hebt u zelf heel wat middelen in handen om uw gezondheidstoezicht te stroomlijnen:

  • Moedig uw werknemers aan om werkgerelateerde vragen of problemen meteen voor te leggen aan de arbeidsarts. En hang de fiche met de contactgegevens van arbeidsarts en preventieadviseur psychosociale aspecten uit op een goed zichtbare plek.
  • Werk preventief: wacht niet tot werknemers uitvallen of kampen met gezondheidsproblemen. Bezorg hen bijvoorbeeld tips over een evenwichtige levensstijl met gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust.
  • Scan het welzijn in uw organisatie en laat werknemers hun werkvermogen meten via onze onlinetool Wellfie.

Gezondheidstraining op alle niveaus

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond gezondheid op de werkvloer:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen