Terug Meer groen in de steden kan jaarlijks 43.000 vroegtijdige overlijdens voorkomen

Meer groen in de steden kan jaarlijks 43.000 vroegtijdige overlijdens voorkomen

- Gezonde levensstijl | Milieu | Wetenschappelijk onderzoek

Expert Evelien Van Rafelgem

Onderzoeker

GoGreenRoutes - Oplossingen geïnspireerd door en gebaseerd op de natuur

De coronapandemie heeft het belang van groen voor onze mentale en fysieke gezondheid in de kijker gezet en tegelijk aangetoond dat niet iedereen vlot toegang heeft tot plekken waar de natuur de boventoon voert. Het Europees gefinancierd project ‘GoGreenRoutes’, waar IDEWE graag aan meewerkt, gaat op zoek naar ‘nature based solutions’ die een positieve relatie tussen mens en natuur kunnen creëren.

GoGreenRoutes gaat wereldwijd op zoek naar initiatieven waaruit blijkt dat de introductie van meer groen tot positieve effecten leidt voor de gezondheid en de manier waarop mensen samenleven. Groene ruimte wordt immers in verband gebracht met heel wat voordelen voor de gezondheid

fietspad

“Het gaat onder meer over een lagere vroegtijdige sterfte, een hogere levensverwachting, minder geestelijke gezondheidsproblemen, minder hart- en vaatziekten, een beter cognitief functioneren bij kinderen en ouderen en gezondere baby's”, zegt onderzoeker Evelien Van Rafelghem van IDEWE. “Groen helpt bovendien luchtvervuiling, hitte en geluidsoverlast te verminderen, draagt bij tot het inkapselen van CO2 en biedt mogelijkheden voor meer lichaamsbeweging en sociale interactie. Onderzoek van ISGlobal, partner binnen GoGreenRoutes, heeft aangetoond dat 62% van de mensen in gebieden woont met minder groene ruimte dan aanbevolen door de WHO.  Het voldoen aan de WHO-aanbeveling voor toegang tot groene ruimte zou in Europa 42.968 vroegtijdige sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen.”

De voordelen van groen

De opgedane kennis moet als inspiratie dienen om nature based solutions te implementeren en zo een positieve relatie tussen mens en natuur te bevorderen. “De focus ligt daarbij op het creëren van stedelijke duurzaamheid door het aanleggen van groene gangen, zoals door groen omringde fietsroutes en wandelpaden tussen bebouwde openbare ruimtes. Dergelijke aanpassingen bevorderen niet alleen de gezondheid maar ook de interactie tussen mensen onderling en met de natuur en heeft positieve effecten voor het milieu. De acties starten klein en op lokaal niveau maar altijd met het oog op uitbreiding en het creëren van impact op nationaal niveau. Co-creatie, diversiteit en inclusie staan daarbij centraal.”
“Centraal staat ook het meten van de impact van de interventies op de mentale en fysieke gezondheid van de inwoners van de steden aan de hand van een combinatie van onderzoeksmethoden.”

Lees meer over GoGreenRoutes

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen