Terug Handelen in en navullen met F-gassen met hoge GWP-waarde verboden vanaf 1 januari

Handelen in en navullen met F-gassen met hoge GWP-waarde verboden vanaf 1 januari

- Milieu

Expert Jan Mertens

Verantwoordelijke Discipline Milieu

Europa wil milieuvriendelijke alternatieven stimuleren

Met Verordening (EU) 517/2014 van 16 april 2014 dringt Europa het gebruik van F-gassen met een te hoge GWP-waarde stelselmatig terug. 1 januari 2020 is opnieuw een belangrijke datum. Vanaf dan zal het in de praktijk onmogelijk zijn om uw installatie met dergelijke gassen bij te vullen wanneer een lek optreedt.

In de praktijk zal dus geen maagdelijk koelmiddel meer kunnen worden bijgevuld wanneer een lek optreedt.

F-gassen of gefluoreerde broeikasgassen is een verzamelnaam voor: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), PFK’s (perfluorkoolwaterstoffen) en SF6 (zwafelhexafluoride). Ze worden onder meer gebruikt als koelmiddel in koeltoepassingen en airconditioning. Omdat ze een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP-waarde) hebben, dragen ze in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering. HFK’s die als koelmiddel worden gebruikt in koel- en luchtbehandelingstoepassingen zijn de grootste boosdoeners. Daarom heeft de Europese Unie een plan opgezet om hun gebruik systematisch af te bouwen en het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven te stimuleren.

Milieuvriendelijke alternatieven

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt het verboden om F-gassen met een GWP-waarde van 2500 of meer te gebruiken voor de service of het onderhoud van koelapparatuur met een hoeveelheid koelmiddelvulling van 40 ton CO2-equivalent of meer. In de praktijk zal dus geen maagdelijk koelmiddel meer kunnen worden bijgevuld wanneer een lek optreedt. Geregenereerde en gerecycleerde F-gassen met een GWP-waarde > 2500 mogen wel nog gebruikt worden tot 1 januari 2030. Er geldt vanaf dan ook een handelsverbod op koelapparatuur die dergelijke broeikasgassen gebruiken.

Onze experts kunnen u adviseren over milieuvriendelijke alternatieven

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen