Terug "Bij hooikoorts is anti-allergische medicatie vaak de enige oplossing”

"Bij hooikoorts is anti-allergische medicatie vaak de enige oplossing”

- Gezonde werkomgeving | Milieu

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Reageer sneller dan de pollen

Voor mensen die allergisch zijn voor pollen zijn de lente en de zomer de seizoenen waarin ze geplaagd worden door een verstopte neus, prikkende ogen, niesbuien, concentratieproblemen, … “Helaas valt er vaak niet aan te ontkomen", zegt Hilde Vanacker, arbeidsarts en directeur medische preventie bij IDEWE. "De enige duurzame oplossing bij allergieën is immers blootstelling vermijden. Bij allergie aan pollen is dit uiteraard moeilijk. Bij hooikoorts is anti-allergische medicatie vaak de enige oplossing.”

Stuifmeel of pollen zijn microscopische kleine korreltjes die afkomstig zijn van mannelijke bomen en planten. Ze worden meegevoerd door de lucht. Bomen zoals de hazelaar en de els zijn in het vroege voorjaar sowieso de snelste bloeiers en daardoor meteen ook de eerste boosdoeners. Daarna volgen andere plantensoorten. Mensen die buitenarbeid verrichten hebben er sneller last van.”

Antihistaminica innemen

“Sluitende tips om het probleem te verhelpen, zijn er niet”, zegt Hilde Vanacker. “Je kan de korrels die door de lucht zweven nu eenmaal niet ontlopen. De enige effectieve remedie tegen de symptomen van hooikoorts is op tijd starten met medicatie (Antihistaminica).”

“De beschikbare geneesmiddelen blokkeren de werking van histamine, dat is de stof die het lichaam aanmaakt bij een allergische reactie. Daarom moet je eerst goed weten voor welk soort stuifmeel je allergisch bent. Je huisdokter kan dat via een huid- of bloedtest aantonen. Ben je alleen allergisch voor graspollen, dan heb je in het vroege voorjaar wellicht nog geen last maar wel in de periode mei-juli. Als je weet op welke pollen je lichaam reageert, kan je de online pollenmelders in de gaten houden zodat je vervolgens preventief je medicijnen kan beginnen innemen. Je moet de inname vervolgens volhouden tot de bloeiperiode voorbij is. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.”

Toch nog enkele andere tips

Verder kan je de impact proberen te verminderen door:

  • deuren en vensters zo veel mogelijk gesloten te houden.
  • het huis in de vroege ochtend te verluchten, vooraleer de zon en de warmte de korrels in de lucht laten wervelen.
  • buitenactiviteiten om diezelfde reden voor 10 uur ’s morgens te plannen.
  • een douche te nemen voor het slapengaan. Vergeet vooral ook je haar niet te wassen.
  • ook je huisdieren regelmatig af te spoelen. Ook in hun pels verzamelen zich stuifmeelkorrels.
  • vaseline rond je neus te smeren. Een deel van de pollen blijft erin kleven.
  • een (zonne)bril te dragen om je ogen enigszins te beschermen tegen de stuifmeelkorrels.
  • vakanties te plannen in de bergen of aan zee: berg- en zeelucht bevatten minder pollen.
  • andere prikkels, van bijvoorbeeld sigarettenrook, parfum, haarlak, uitlaatgassen te vermijden, omdat die de allergieklachten erger maken.

Online pollenmelders

Sciensano is het surveillancenet dat sinds 1974 waarnemingen doet van het stuifmeel en de schimmelsporen in de lucht. Via hun website verwittigen ze hooikoortspatiënten van de concentraties allergenen in de buitenlucht, zodat ze op tijd hun medicatie kunnen beginnen innemen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen