Terug Hilde Vanacker nieuwe Directeur Medische Preventie bij Groep IDEWE

Hilde Vanacker nieuwe Directeur Medische Preventie bij Groep IDEWE

- IDEWE

Hilde Vanacker nieuwe Directeur Medische Preventie bij Groep IDEWE

Hilde Vanacker is door Groep IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, aangesteld als nieuwe Directeur Medische Preventie. Ze volgt Chris Verbeek op die na 38 jaar bij IDEWE met pensioen gaat. Enkele maanden geleden kreeg Johan Van Neck als Directeur Risicobeheersing al de leiding over de niet-medische preventiepijler.

Hilde Vanacker begon twintig jaar geleden bij IDEWE als arbeidsarts en was de afgelopen vijf jaar verantwoordelijke van de discipline Arbeidsgeneeskunde. Vandaag krijgt ze de verantwoordelijkheid over de volledige medische pijler, waar alle arbeidsartsen en -verpleegkundigen onder vallen. Zij voeren het gezondheidstoezicht op werknemers uit en ondersteunen werkgevers bij het implementeren van een welzijnsbeleid, bijvoorbeeld in de vorm van concrete adviezen rond veilig en gezond werken en het opmaken van een aanwezigheidsbeleid.

Moderne preventie

Dat eerste is altijd al een belangrijk taak van een externe preventiedienst zoals IDEWE geweest, en dat tweede is een aspect dat Hilde en heel IDEWE de voorbije tien jaar enorm hebben ontwikkeld. “We hebben bijvoorbeeld mee de rol van de klassieke arbeidsarts, die vooral adviseerde vanuit zijn kabinet, helemaal opengebroken”, zegt Hilde Vanacker. “Vandaag is de arbeidsarts iemand die met beide voeten in de dagelijkse realiteit staat en die werknemers zo veel beter ondersteunt. Want daarvoor is niet enkel kennis over de werknemer zelf nodig, maar ook over aspecten zoals bedrijfsomgeving, cultuur en jobinhoud.”

In haar rol gaat Hilde de verdere modernisering van die medische preventiepijler vormgeven: “Een belangrijk voorbeeld is de frequentie van onze consultaties. Vandaag worden werknemers om de zoveel tijd ‘opgeroepen’ voor een consultatie: daardoor zien we ze vaak wél wanneer dat niet nodig is en niét wanneer het wel nodig is. Dat kan allemaal gerichter, door op basis van de noden van de mensen consultaties in te plannen met de juiste specialist. Hoe groter de meerwaarde voor de werknemer, hoe beter voor de werkgever qua retentie en verzuimpreventie. Maar dat vereist een mentaliteitswijziging op alle niveaus. Ik hoop daarom ook dat werkgevers hun werknemers meer gaan motiveren om ons wanneer nodig zélf te contacteren, want die drempel ligt nog te hoog.”

“Hoe groter de meerwaarde van preventie voor de werknemer, hoe beter voor de werkgever qua retentie en verzuimpreventie.”

Die modernisering van preventie gaat ook verder dan haar eigen, medische domein. Samen met Directeur Risicobeheersing Johan Van Neck, operationeel directeur Jan Rubens en CEO Lode Godderis wil Hilde IDEWE nóg meer multidisciplinair laten schakelen: “Moderne preventie denkt niet vanuit vakgebieden, maar vertrekt vanuit de noden van de persoon en biedt daar vervolgens een overlappende oplossing voor aan. We zijn hier vandaag al sterk in, maar blijven hier continu rond in beweging.”

CEO Lode Godderis: “Hilde heeft een zeer sterke medische kennis en is gepassioneerd door arbeidsgeneeskunde. Ze heeft ruime ervaring in verschillende sectoren en is een uitgesproken teamspeler met heel sterke operationele vaardigheden. Dat maakt van haar de geknipte persoon om ons medische team te leiden, dat mede dankzij de inhoudelijke en operationele sterkte van Chris een heel sterke groei heeft gekend.

Chris ontfermt zich enorm over mensen en heeft er altijd alles aan gedaan opdat iedereen zich goed zou voelen. Toen ik zelf als arbeidsarts begon bij IDEWE kon ik altijd terecht bij haar als ik vragen had. Ik bedank haar voor bijna vier decennia toewijding aan IDEWE en wens ze een heel mooi pensioen toe.”

Vragen? Interesse in een interview met Hilde Vanacker? Contacteer dan LVTPR op IDEWE@lvtpr.com of 0475 46 56 08 (Camille Vandenheede) of 0495 62 79 18 (Marlieke Caes). 

Over IDEWE

Groep IDEWE biedt preventie en welzijn op maat. Groep IDEWE beschikt over meer dan 920 gekwalificeerde medewerkers en werkt vanuit 11 regionale kantoren (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Wallonië, Roeselare en Turnhout) en één centrale hoofdzetel (Heverlee-Leuven). Zo ondersteunt Groep IDEWE 30.500 werkgevers en 800.000 werknemers bij het opzetten van een veilige werkomgeving.

Groep IDEWE bestaat uit IDEWE vzw en IBEVE vzw. IDEWE vzw is de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België met een territoriale erkenning voor het ganse land. Voor IDEWE gaat een preventiebeleid opzetten verder dan arbeidsgeneeskunde alleen. Het bestrijkt ook de domeinen van veiligheid, hygiëne, psychosociale aspecten, ergonomie en milieu. IBEVE vzw is een zusterorganisatie en staat in voor de domeinen veiligheidscoördinatie, arbeidsveiligheid, milieu, energiebeheer en industriële hygiëne op het werk. IBEVE doet aan preventie in domeinen die wettelijk niet onder een externe dienst vallen.

Groep IDEWE gelooft in interdisciplinaire dienstverlening. Groep IDEWE gaat een partnership aan waarbij samen met de klant aan preventie en welzijn wordt gewerkt. Groep IDEWE wil zich tevens in toenemende mate inzetten om een zo goed mogelijk antwoord te bieden op de uitdagingen binnen verschillende doelgroepen en/of sectoren. Nieuwe evoluties, praktijken, wetgeving, elektronische vereenvoudiging van taken,… worden eveneens op de voet gevolgd.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen