Terug Ook de WHO erkent dat elke stap telt

Ook de WHO erkent dat elke stap telt

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit

Expert Kristien Selis

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Positieve gezondheidseffecten op fysiek en mentaal vlak, voor iedereen vanaf 6 jaar

De jongste jaren werd almaar meer wetenschappelijk bewijs verzameld dat elke beweging bijdraagt tot onze fysieke en mentale gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie wil iedereen dan ook aanzetten om dagelijks werk te maken van bewegen, ongeacht onze leeftijd, onze fysieke beperkingen of onze aandrang om veel of weinig te sporten.

Elke stap telt, dat is de voornaamste boodschap die de WHO ons op het hart wil drukken. Zelfs als je het grootste deel van je dag stilzit of niet aan de norm van 150 minuten matig intensief bewegen per week komt, is elke vooruitgang een overwinning op zich. 

Fysiek én mentaal

bewegingsdriehoek

“De WHO zet zich hiermee op de lijn die we in Vlaanderen via de bewegingsdriehoek al sinds 2017 promoten”, zegt preventieadviseur Ergonomie Kristien Selis van IDEWE. “De bewegingsdriehoek is het kompas dat ons leidt naar een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. De WHO erkent nu dus ook dat elke beweging, hoe klein ook, een positief gezondheidseffect kan hebben voor iedereen die ouder is dan 6 jaar. De aanbevelingen besteden expliciete aandacht aan mensen met een beperking of chronische aandoeningen, zoals diabetes of kanker. Er zijn immers steeds meer sterke wetenschappelijke bewijzen dat bewegen ons niet alleen fysiek versterkt. Fysiek actievere mensen lopen ook minder risico’s op (luchtweg)infecties. En als ze toch een infectie krijgen, zijn ze minder lang ziek en zijn de symptomen milder. Dat komt omdat beweging ons immuunsysteem versterkt. Maar ook mentaal varen we wel bij. Zo is er sterk bewijs dat beweging het risico op depressie vermindert en dat beweging de symptomen van depressie minder erg maakt. De experten erkennen bovendien de positieve invloed op slaap.”

Lees meer over het beweegadvies.

Negatief effect van corona

Het belang van beweging is uitgerekend in deze coronatijden nog acuter dan voordien. Vóór de coronacrisis bewoog slechts 6 op de 10 Vlamingen voldoende voor een goede gezondheid. In de meest recente COVID-19-gezondheidsenquête van oktober gaf 1 op de 3 personen van 18 jaar en ouder aan dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op hun lichaamsbeweging. Bij jongvolwassenen is dat zelfs 44%. Ook alarmerend is dat bij mensen met diabetes type 2, die net baat hebben bij extra beweging, 30,5% minder beweegt dan voorheen. Mogelijke oorzaken van die negatieve trend zijn de extra uren zittend thuiswerk of studie. Ondanks de toegenomen vrijetijdsactiviteiten te voet of met de fiets zijn het aantal functionele verplaatsingen te voet of per fiets fors gedaald.

Weet u niet of u al voldoende beweegt, probeer dan de ludieke beweegtest die het Vlaams Instituut Gezond Leven samen met de Universiteit Gent heeft samengesteld.

Lees meer over de manier waarop IDEWE u kan ondersteunen in het promoten van een gezonde levensstijl.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen