Terug IDEWE stelt op Digital Construction twee hulpmiddelen voor

IDEWE stelt op Digital Construction twee hulpmiddelen voor

- Bouw | Digitale tools

Tools voor risicoanalyse op de bouwwerf en veiligheidsbewustwording

De bouwsector heeft de digitalisering de voorbije decennia omhelst. Drones, BIM, track & tracing, planningssystemen, fotogrammetrie, 3D-beton printen zijn stuk voor stuk digitale ontwikkelingen die processen in het constructieproces stroomlijnen. De laatste stand van zaken op dat vlak kan u gaan bekijken op de vakbeurs Digital Construction Brussels (DCB) op 23 & 24 oktober Tour & Taxis in Brussel. U ontmoet daar ook de IDEWE-experten met twee presentaties: Start2VGM en het Safety Instruction Game.

Start2VGM

In de Start2VGM zitten zowel checklijsten, bouwplaatsvoorzieningen en VGM-items maar ook  algemene preventiemaatregelen, inventarisatie-overzichten van gevaarlijke stoffen en arbeidsmiddelen en uiteraard ook de risicoanalyse over taken.

“Een veiligheidsdossier van een werf moet actueel en dynamisch zijn”, vertelt Liesbeth Reekmans, verantwoordelijke Bouwen en Gebouwen bij IDEWE. “Iedere aannemer-werkgever die werken uitvoert, moet ervoor zorgen dat de risicoanalyse actueel is. Op een bouwwerf die voortdurend verandert is dat vaak niet eenvoudig. Daarom hebben we een template ontwikkeld die op maat van elke werf met een beperkte tijdsinvestering kan aangepast worden.”

In de Start2VGM zitten zowel checklijsten, bouwplaatsvoorzieningen en VGM-items maar ook algemene preventiemaatregelen, inventarisatie-overzichten van gevaarlijke stoffen en arbeidsmiddelen en uiteraard ook de risicoanalyse over taken. “Omdat dit laatste vaak ontbreekt, hebben we 32 taakrisico-analyses voorbereid. De bouwonderneming moeten daarop enkel nog een risicobeoordeling uitvoeren en de beschikbare of nodige preventiemaatregelen bepalen.”

Tijdens ons infosessie op Digital Construction komt u daar alles over te weten.

Safety Instruction Game

De Safety Instruction Game die we op de beurs voorstellen is een onlinetool waarmee werknemers zelfstandig aan de slag kunnen gaan om hun veiligheidsbewustzijn aan te scherpen.

De Safety Instruction Game die we op de beurs voorstellen is een tool waarmee werknemers zelfstandig aan de slag kunnen gaan om hun veiligheidsbewustzijn aan te scherpen. “De werknemers kunnen zich aan de hand van dit computergame bekwamen in het vinden van risico’s, onderverdeeld in verschillende thema’s. Ze krijgen verschillende oplossingen aangeboden en moeten proberen om de juiste keuze te maken. De tool maakt gebruik van animaties. Precies zoals in een andere onlinespelletjes, kan je ook punten verdienen en opklimmen naar hogere levels om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Achter het game zit een leertraject verborgen. Met behulp van een scorebord kan iedere deelnemer individueel zijn vorderingen bijhouden.”

Kom onze Safety Instruction Game op de beurs  vooral eens zelf uittesten. Voor en na de infosessies kan u onze experten terugvinden op de stand van IDEWE. Daar kan u onze tools verder ontdekken of andere gezondheids- en veiligheidstopics bespreken.

www.digitalconstructionbrussels.be

Lees meer over:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen