Terug Apenpokken – huisarts en arbeidsarts weten raad

Apenpokken – huisarts en arbeidsarts weten raad

- Biologische agentia

Expert Laura Jacobs

Preventieadviseur infectiepreventie

Download de informatiefiche

Wie vandaag symptomen heeft van het apenpokkenvirus neemt best meteen contact op met de huisarts. “De verspreiding van het virus is vandaag beheersbaar”, zegt Laura Jacobs preventieadviseur Infectiepreventie van IDEWE. “Het Agentschap Zorg en Gezondheid oordeelt dat collega’s van besmette personen laagrisicocontacten zijn.”

apenpokken

Sinds begin mei 2022 worden er onder meer in de EU gevallen van monkeypox (MPX) gemeld. “De apenpokkenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zich normaal niet makkelijk verspreidt onder de populatie”, aldus Laura Jacobs. “Om besmet te geraken moet je nauw contact hebben met een besmettelijk of ziek persoon. Heel soms wordt het virus ook overgebracht door contact met besmet materiaal, zoals bedlinnen. Momenteel is de verspreiding beheersbaar.”

‘Collega’s’ zijn laagrisicocontacten

Personen die bij zichzelf symptomen vaststellen worden vandaag doorverwezen naar de huisarts. “De huisarts doet dan een soort ringonderzoek om hoogrisicocontacten in kaart te brengen. Collega’s op het werk worden daarbij volgens de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid als laagrisicocontacten beschouwd. Hoogrisico- en zeer-hoogrisicocontacten op de werkvloer zijn bijvoorbeeld mogelijk tussen een besmette patiënt en een zorgverlener. In dat geval zijn echter specifieke maatregelen van kracht. Bij twijfel kunnen werkgevers hun werknemers doorverwijzen naar de huisarts of verder advies inwinnen bij de arbeidsarts.”

Download hier de Informatiefiche over het Apenpokkenvirus.

Lees hier hoe u contact kan opnemen met uw arbeidsarts.

Het Tropisch Instituut heeft een informatievideo met meer duiding gepubliceerd. U kan het filmpje hier bekijken.
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen