Terug Koffie kan in een gezond voedingsaanbod

Koffie kan in een gezond voedingsaanbod

- Gezonde levensstijl | Voeding

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Internationale dag van de koffie op 1 oktober

De International Coffee Organization heeft 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Koffie. Misschien kan het feestje aan de koffieautomaat straks een gelegenheid zijn om even stil te staan bij ‘gezond’ koffiegebruik. Want ook al is en blijft water de dorstlesser bij uitstek, een lekker kopje koffie tussendoor kan zeker geen kwaad.

Werkmannen in schrijnwerkerij drinken koffie

Koffie is een vaste waarde op de werkvloer en daar is niets mis mee. Op voorwaarde dat er geen suiker of room aan toegevoegd wordt, maakt koffie in de voedingsdriehoek deel uit van de voorkeurgroep.

“Een bakje troost tijdens de werkdag kan zeker, al het kan niet de bedoeling zijn om de hele dag door koffie te drinken”, zegt preventiedeskundige Hilde Vandenkieboom van IDEWE. “We houden het bij een maximum van vier kopjes per dag. Die norm werd bepaald op basis van de maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen. Te veel cafeïne kan onder meer de opname van voedingsstoffen zoals ijzer en calcium belemmeren of de uitscheiding ervan bevorderen. Koffie bevat bovendien ook stoffen die cholesterolverhogend werken. Koffie die gefilterd wordt, is op dat punt dan weer de gezondste keuze.”

De koffieautomaat als verborgen verleider

Vrouw aan koffiemachine

“Op de werkvloer staat echter vaak een koffieautomaat. Ook daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat daardoor ook vaak heel wat ongezondere opties slechts een druk op de knop weg zijn. Door toevoeging van suiker of allerlei smaakjes wordt een kopje koffie dan plots een product dat je kan terugvinden in de rode bol van de nieuwe voedingsdriehoek. En dan is het kopje koffie uiteraard plots geen aanvaardbaar alternatief meer voor water. Mensen beseffen vaak niet dat ze op die manier ‘onbewust’ veel suiker consumeren.”

Een gezond aanbod

Twee collega's drinken koffie

“Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde omgeving te creëren waarin medewerkers gezonde keuzes kunnen maken. Koffie kan daar, naast water, zeker deel van uitmaken. Ook cafeïnevrije koffie of een cafeïnevrij alternatief op basis van bijvoorbeeld chicorei of noten, kan in het aanbod thuishoren.”

Met IDEWE coachen we organisaties naar een gezond voedings- en drankenaanbod in alle aanbodkanalen zoals bijvoorbeeld de kantine, vergaderingen, en automaten. Het basisprincipe is daarbij steeds dat er een gezonde keuze mogelijk gemaakt wordt én dat we van de gezonde keuze de meest evidente maken.

Wenst u informatie over onze begeleiding naar een gezond voedings- en drankenaanbod op de werkvloer, neem dan contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen