Terug Minder zitten, meer bewegen en … weerstandstraining

Minder zitten, meer bewegen en … weerstandstraining

- Gezonde levensstijl | Beweging

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Wetenschap erkent de gezondheidsvoordelen van weerstandstraining

Een nieuwe studie heeft gunstige effecten aangetoond van weerstandstraining op het tegengaan van mobiliteitsafname, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2 en kanker. De voordelen zijn vergelijkbaar met de voordelen die verbonden zijn aan de beweegnorm van 150 minuten matig intensief bewegen per week of 30 minuten per dag en de zitnorm van maximum 8 uur per dag.

Meer bewegen en minder lang zitten.

“Dat we meer moeten bewegen en moeten proberen minder te zitten, is een bekende aanbeveling”, zegt Veerle Hermans, disciplineverantwoordelijke Ergonomie van IDEWE. “Wie dat niet doet loopt een hoger risico op overgewicht en obesitas, cardiovasculaire aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Als beweegnorm hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie 150 minuten matig intensief bewegen per week. Per dag betekent dit dat we een halfuurtje zodanig moeten bewegen dat we dieper en sneller ademhalen.”

“Onderzoekers stelden nu echter vast dat ook herhaalde weerstandstraining even effectief kan zijn om gezondheidsvoordeel te behalen en het risico op chronische ziekten te bestrijden. Over de dosis en de intensiteit die vereist is, willen ze verder onderzoek verrichten. Ze gaan er ook vanuit dat in sommige gevallen aerobe training effectiever zal zijn dan weerstandstraining en omgekeerd.”

Lees meer over gezond bewegen op het werk.

Opleiding zittenblijver

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen