Terug Het nieuwe werken als katalysator voor meer welzijn

Het nieuwe werken als katalysator voor meer welzijn

- Ergonomisch werken | Duurzame werkomgeving | Werk-Privé | Arbeidsorganisatie

Expert Steffie Desart

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Ook voor werknemers die niet kunnen telewerken

Het nieuwe werken is meer dan kiezen tussen telewerk of het vertrouwde kantoor en tussen meer afstand of meer verbondenheid. Werkgevers die de vooroordelen tegenover hybride werkvormen laten vallen en de mogelijkheden van het Bricks, Bytes en Behavior-model afwegen en toepassen, zetten een belangrijke stap naar lagere burn-outcijfers en meer werkplezier.

“Organisaties die het nieuwe werken toepassen hebben intussen ondervonden dat hun burn-outrisico afneemt en de werktevredenheid de hoogte in gaat”, aldus Steffie Desart, preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE. “Dat is niet verwonderlijk aangezien studies hebben aangetoond dat nieuwe werkvormen beter tegemoetkomen aan de basisbehoeften van werknemers over autonomie en verbondenheid. Het nieuwe werken zal niet automatisch het welzijn van je medewerkers verhogen, maar het kan er een mooi kader voor vormen.”

Enkele adviezen en inzichten om aan de slag te gaan

heffen
  1. Het is een misverstand om het nieuwe werken te herleiden tot telewerk, zegt Steffie Desart. “Ook op kantoor zijn aanpassingen mogelijk om de deur te openen naar een werkorganisatie die ervoor zorgt dat werknemers zich beter in hun vel voelen en met meer plezier aan het werk gaan. Waar de focus op kan liggen wordt duidelijker aan de hand van het Bricks, Bytes en Behavior-model.”
    Bricks heeft betrekking op de fysieke werkomgeving en de manier waarop die beter kan inspelen op de taken die werknemers moeten verrichten. Kan de werkplek flexibel aangepast worden aan de werknemer en zijn takenpakket? De introductie van gedeeltelijk thuiswerk kan een mogelijke optie zijn om op dit vlak beter te scoren.
    Bytes staat voor het gebruik van effectieve ICT-oplossingen en technische hulpmiddelen om de werknemer te ondersteunen in zijn takenpakket. Behavior tenslotte duidt op de noodzaak om na te denken over de cultuur en de visie en ook medewerkers te overtuigen van de voordelen van het nieuwe werken. 
  2. Kies voor een flexibel (telewerk)beleid maar geef werknemers inspraak. Leg uit wat u als werkgever belangrijk vindt.
  3. Kies voor een mensgerichte leiderschapsstijl waarin motiveren centraal staat. 
  4. Niet alles is mogelijk in elk bedrijf. Het gaat erom te behalen wat mogelijk is, op maat van uw organisatie.

Lees ons dossier over het nieuwe werken.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen