Terug Neem nu deel aan de tweede vragenronde van de coronastudie

Neem nu deel aan de tweede vragenronde van de coronastudie

- Cijferinzichten | Wetenschappelijk onderzoek | Corona

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Wat zijn de effecten van de coronacrisis op het mentaal welzijn van werkende Belgen?

Sinds 23 april loopt de tweede bevragingsronde van de studie waarmee we de effecten van de coronacrisis op het mentaal welzijn van werkende Belgen in kaart willen brengen. IDEWE en KU Leuven bundelen daarvoor de krachten.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be.

Deze studie is inmiddels afgerond. Lees meer over de resultaten: https://www.idewe.be/-/eerste-resultaten-coronastudie en https://www.idewe.be/-/2-op-3-werknemers-heeft-het-gevoel-dat-zijn-gezondheid-op-de-eerste-plaats-komt

Deelnemers van de eerste bevragingsronde kunnen al sinds vorige week hun tweede vragenlijst invullen via een link in de persoonlijke uitnodigingsmail die ze toegestuurd kregen. Wij willen hen alvast bedanken voor hun tweede deelname. Mocht u die mail niet gezien hebben, controleer dan zeker of hij niet in uw spammap is terechtgekomen. Heeft u vorige of deze maand nog niet de mogelijkheid gehad om deel te nemen, stel het dan niet uit. U kan tot en met 30 april uw stem laten horen door op deze link te klikken. 

Neem zeker deel aan verschillende vragenrondes

De studie, die IDEWE samen met KU Leuven organiseert, focust op het psychosociaal welbevinden van werkende Belgen tijdens deze crisis.

De eerste bevraging, in een reeks van vier, werd eind maart georganiseerd. 6.500 mensen met betaald werk vulden de vragenlijst volledig in. “Aangezien het de bedoeling is dat we de evolutie van het mentaal welzijn tijdens de gezondheidscrisis in kaart brengen, is het van groot belang dat de deelnemers ook de volgende vragenlijsten invullen”, zegt directeur Kennis, Informatie en Research Lode Godderis van IDEWE. “Daarom hebben we de mensen, die daar tijdens de eerste bevraging hun toestemming toe gaven, persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde. Die loopt intussen al 5 dagen. Mensen die eerder nog niet deelnamen, kunnen alsnog aansluiten en tot en met 30 april deelnemen via de link onderaan dit artikel. Ook zij zullen dan persoonlijk uitgenodigd worden voor de derde en de vierde bevragingsronde, die respectievelijk op 21 mei en 18 juni start.”

De studie, die IDEWE samen met KU Leuven organiseert, focust op het psychosociaal welbevinden van werkende Belgen tijdens deze crisis. “Na de eerste bevraging kregen we een beeld van hoe werkende Belgen zich tijdens de eerste 4 weken van de coronacrisis hebben gevoeld. De focus lag op de manier waarop ze functioneerden, op eventuele angst en depressieve gevoelens, het effect op hun zelfvertrouwen, hun positieve en negatieve emoties en hun jobtevredenheid? We gingen ook na of er het effect anders werd ervaren bij werknemers in verschillende statuten, sectoren en andere gezinssituaties.”

De ondersteunende rol van werkgevers en leidinggevenden

In de huidige en volgende bevragingen bekijken we hoe het welzijn van werkende Belgen verder evolueert.

“In de huidige en volgende bevragingen bekijken we hoe het welzijn van werkende Belgen verder evolueert. We onderzoeken daarbij ook of werkgevers en leidinggevenden een ondersteunende rol kunnen spelen. Hoe prioritair is het welzijn van medewerkers voor organisaties in deze tijden? Investeren ze in goede informatie over nieuwe procedures die door de crisis ontstonden en tonen ze begrip voor de familiale noden van werknemers? Dergelijke hulpbronnen kunnen de negatieve impact van de crisis voor werkenden temperen.”

De vragenlijsten zijn in drie talen opgesteld, zodat zoveel mogelijk mensen met betaald werk aan het onderzoek kunnen deelnemen. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke inzichten verschaffen over de mentale gezondheid van werkende Belgen in dit soort crisissituaties en over de manier waarop negatieve gevolgen opgevangen kunnen worden. Deelnemers worden hierover indien gewenst persoonlijk geïnformeerd.

Wie eerder al de eerste vragenronde beantwoordde, neemt deel aan de tweede ronde via de link in de uitnodigingsmail die hij toegestuurd kreeg.  

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen