Tabak breekt je hart | Groep IDEWE

Tabak breekt je hart

Terug Tabak breekt je hart

Tabak breekt je hart

- Gezonde levensstijl

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Werk nu een rookbeleid uit

'Tabak breekt je hart' is het thema van de Wereld Anti-Tabakdag van 31 mei. En daar hoeft u niet enkel een emotionele boodschap in te zien. Er bestaat namelijk een fysiologische link tussen tabakgebruik en het (goed) functioneren van het hart. Roken is daardoor een van de belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Wereld Anti-Tabakdag focust op cardiovasculaire aandoeningen

Tabak is elk jaar verantwoordelijk voor 7 miljoen dodelijke slachtoffers. In ongeveer 900.000 van de gevallen gaat het over niet-rokers die sterven aan de gevolgen van het meeroken. Hoewel 80% van de rookdoden vandaag in lage-inkomenslanden vallen, is er bijgevolg ook bij ons geen reden om niet te stoppen met roken.

Als werkgever doet u er uw werknemers een dienst mee om hen daarbij te helpen door na te denken over een rookbeleid.

  • Maak een duidelijk rookbeleid. Kan er toch nog gerookt worden? Dan enkel in de daartoe voorziene ruimtes uiteraard. Breng duidelijk in kaart waar die zijn. Hou daarbij ook rekening met leveranciers, bezoekers en derden. Hoe zorgt u ervoor dat al die doelgroepen geïnformeerd worden?
  • Gaan we een stapje verder, dan wordt er op de werksite helemaal niet meer gerookt.
  • Neem de gemaakte afspraken best op in het arbeidsreglement. Zorg ervoor dat ze gelden voor iedereen: arbeiders, bedienden, kaderleden en directie.
  • Organiseer activiteiten om werknemers te informeren en sensibiliseren over de problematiek van roken en passief roken. Zo stimuleert en helpt u rokers bij het stoppen.
  • Informeer! Zet een brede campagne op zodat iedereen weet heeft van het rookbeleid en alle activiteiten daaromtrent.

Groep IDEWE kan u ondersteunen om een rookbeleid op te stellen dat werkt. Contacteer uw regionaal IDEWE-kantoor voor meer informatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen