Terug Werkplek biedt kansen om impact van diabetes te beperken

Werkplek biedt kansen om impact van diabetes te beperken

- Gezonde levensstijl | Beweging

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

1 op de 3 volwassenen weet niet dat hij diabetes heeft

Diabetes of suikerziekte komt het laatste decennium wereldwijd steeds vaker voor. In België wordt geschat dat 8% van de volwassen populatie diabetes heeft. Zeg maar 1 op de 12 volwassenen. “Toch bestaat over de ziekte nog veel onwetendheid, onbegrip en verwarring”, zegt Preventiedeskundige Verpleegkundige Alicia Boone van IDEWE. Omdat november internationaal werd uitgeroepen tot ‘Diabetes Awareness Month’ is dit bijgevolg een uitstekend ogenblik om ook op het werk mensen bewust te maken van de risico’s.

90% van de volwassen diabetespatiënten hebben diabetes type 2, 10% heeft type 1. Er is een  stijgende trend in het aantal volwassenen met diabetes type 2. Dit type diabetes vloeit dan ook voort uit een ongezonde levensstijl. Om deze reden wordt het vaak een welvaartziekte genoemd. De meest voorkomende symptomen zijn een dorstig gevoel, veel urineren, vermoeidheid, verminderd gezichtsvermogen, slecht genezende wondjes en terugkerende (blaas)infecties. De symptomen zijn echter minder uitgesproken dan deze van diabetes type 1, waardoor de ziekte geruime tijd kan aanslepen voordat de diagnose wordt gesteld.

Ziekte met grote impact

“Ook al heeft de patiënt nog geen klachten, toch kan de ziekte al heel wat schade hebben toegebracht  ter hoogte van weefsels en organen”, aldus Alicia Boone. “Diabetes is namelijk één van de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten die kunnen leiden tot vroegtijdige dood. De complicaties brengen bovendien ook psychosociale en financiële lasten met zich mee.”

Deze samenhang van elementen en de ernst van het gehele ziekteverloop bepalen voor een groot deel de impact die de ziekte heeft op het leven van zowel het individu als zijn omgeving. Een degelijke screening, opvolging en behandeling kan er echter voor zorgen dat complicaties voorkomen worden of weer afzwakken.

Preventie en vroegtijdige opsporing

“Naar schatting 1 op de 3 volwassenen weet niet dat hij diabetes type 2 heeft. Ook volwassenen met een verhoogd risico op diabetes type 2 weten dit vaak niet. Om het risico te verminderen zet Groep IDEWE daarom in op preventie en vroegtijdige opsporing, zodat alsnog niet-gediagnosticeerden kunnen gediagnosticeerd worden. Bij volwassenen in de risicogroep kan de diagnose ‘prediabetes’ worden gesteld. In deze voorfase van diabetes type 2 kan met behulp van leefstijlaanpassing de gevarenzone alsnog vermeden worden en het risico op diabetes type 2 teruggeschroefd worden.”

Fit4Work

Want hoe vroeger een persoon wordt gediagnosticeerd met diabetes, hoe groter de kans dat complicaties kunnen afgeremd worden. Daarom zijn de periodieke medische onderzoeken die IDEWE uitvoert van cruciaal belang om zo’n vaststellingen te kunnen doen. Met behulp van urineonderzoeken wordt de aan- of afwezigheid van suiker in de urine onderzocht.

“Bijkomend biedt IDEWE werkgevers ondersteuning aan via Fit4Work, het programma voor gezondheidspromotie. Aan de hand van een specifieke vragenlijst wordt gepeild naar acht parameters die de kans vergroten op het risico van diabetes type 2. Deze parameters zijn leeftijd, BMI, buikomtrek, gebruik van antihypertensiva, dagelijkse fysieke activiteit, dagelijks gebruik van groenten en fruit, tijdelijk gestoord glucosemetabolisme en familiaal voorkomen van diabetes. Wanneer uit de screening blijkt dat medewerkers diabetes type 2 of prediabetes hebben, zal de arbeidsgeneesheer hen doorverwijzen naar de huisarts die voor verdere correcte opvolging en begeleiding zal zorgen.

Wenst u meer informatie over de manier waarop IDEWE uw medewerkers kan screenen op diabetes of kan ondersteunen in een gezonde leefstijl? Neem dan zeker contact op met uw regionaal IDEWE kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen