Op naar het nieuwe werken

Hoe vinden we de veerkracht om er een succes van te maken?


Snel naar de 33-dagen-challenge

Snel naar de veerkrachtflyer

 

Door het beste van twee werelden – thuis- en kantoorwerk – te verenigen, kondigt de ‘new way of working’ zich aan als erg veelbelovend, zowel voor werkgevers als werknemers. Maar: om daar na een lange en zware coronaperiode een succes van te maken, is het belangrijk dat we eerst onze veerkracht terugvinden. Zodat we er met hernieuwde energie en volle goesting terug kunnen invliegen. In deel 1 van ons New Way of Working-dossier vertellen we je waarom dat zo belangrijk is en delen we heel concrete tips over hoe je dat als werknemer of werkgever aanpakt.

 

We zitten met z’n allen op ons tandvlees, dat is allang geen geheim meer. Uit eerdere cijfers van IDEWE bleek al dat de helft van de thuiswerkers zich na één jaar telewerk uitgeput voelt. Daarnaast kampen we massaal met rug- en nekklachten, angstgevoelens en stress. Meer details daarover, inclusief een warm pleidooi richting werkgevers om een doordacht ‘hybride werken’-beleid uit te werken, publiceerden we eerder al in dit persbericht en dit opiniestuk in Knack.

Maar hoe herwin je nu die verloren energie, zowel bij jezelf als binnen je team? Vandaag zoomen we daarop in, met concrete tips voor werknemers én werkgevers – want als je samen de inspanning doet, pluk je er ook samen de vruchten van.

 

“Veerkracht en welzijn zijn afhankelijk van heel wat factoren, die zowel op geestelijk als lichamelijk vlak spelen en vaak met mekaar verbonden zijn.”

“Lees alles over veerkracht na corona in onze flyer"

IDEWE - veerkrachtig aan het werk tijdens en na COVID-19

 

Je persoonlijke veerkracht boosten

Je veerkracht vinden en behouden begint uiteraard bij jezelf. En goed nieuws: het is geen rocket science en kost niet veel tijd. Veerkracht en welzijn zijn afhankelijk van heel wat factoren, die zowel op mentaal als lichamelijk vlak spelen en vaak met mekaar verbonden zijn. Die hebben we voor je geclusterd in de volgende vijf hoofdtips. Elke tip illustreren we met een aantal tastbare oefeningen:

  • Zorg voor evenwicht en energie (positieve energiegevers inbouwen, stilstaan bij je successen, dingen voor jezelf wensen, …)
  • Ga bewust om met tijd en kwaliteit (volgens je persoonlijke waarden leven, stilstaan bij hoe je je kwaliteiten goed kan inzetten, prioriteiten kiezen,…)
  • Luister naar jezelf (stilstaan bij dingen die energie vreten én geven, grenzen afbakenen, je bewust worden van je eigen stress-symptomen, …)
  • Verzorg je lichaam (sporten, stretchen, ademhalingsoefeningen, evenwichtige slaap en voeding, …)
  • Denk je sterk (fijne herinneringen ophalen, aparte piekermomenten inbouwen, denken aan mensen naar wie je opkijkt, poëzie lezen, denken in ‘moeten’ vervangen door ‘mogen’, …)

Naar onze opleidingen over mentale veerkracht
 

Het voornaamste is dat je je bewust bent van het belang van veerkracht, en dat je regelmatig – idealiter dagelijks – een paar minuutjes uittrekt om rond een van deze vijf tips te werken. Onze 33-dagen-challenge helpt je daarbij. Met deze reeks van gevarieerde en effectieve dagelijkse oefeningen boost je langzaam maar zeker je energie weer naar pre-coronaniveau – en wie weet nog verder.

 

33-dagen-challenge

Download als invulbare PDF en ga de 33-dagen-challenge aan

 

Welzijn is meer dan een privéaangelegenheid


Lees je dit artikel als werkgever?

Deel deze tips dan gerust met je team en moedig ze aan om de 33-dagen-challenge aan te gaan. Maar hoe hard we er ook in geloven dat iedereen met deze tips al een groot verschil voor zichzelf kan maken, hopen we ook dat je welzijn niet enkel ziet als iets waar iedereen voor zichzelf aan moet werken. Werknemers die zich goed voelen zijn duurzaam inzetbaar. Wil je de continuïteit van je organisatie waarborgen, dan is het – vandaag meer dan ooit – van cruciaal belang om structureel werk te maken van de veerkracht van je werknemers.

 

“Organisaties die samen met hun werknemers structureel bouwen aan meer veerkracht, zitten helemaal gebeiteld voor de toekomst.”

 

En dat hoef je niet alleen te doen: als gespecialiseerde externe preventiedienst adviseert en ondersteunt IDEWE je waar nodig. Op de achtergrond doen we dat bijvoorbeeld door je aangewezen vertrouwenspersonen of welzijns- of veerkrachtcoaches – op te leiden om eigen medewerkers te begeleiden aan de hand van onze uitgebreide Werkbundel Veerkracht. Die coaches zijn immers niet alleen je voelsprieten rond deze topics op de werkvloer, maar dienen ook als aanspreekpunt voor collega’s die met dergelijke issues worstelen. Meer op de voorgrond bieden we ook workshops aan op teamniveau (rond ‘gezonde veerkracht’ of ‘samen aan de slag met onze veerkrachtkoffer’): door deze onderwerpen openlijk te bespreken, haal je ze uit de taboesfeer en sensibiliseer je mensen over hun eigen veerkracht en hoe we die in verbinding met collega’s kunnen versterken. En wie behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding helpen we via reboost-gesprekken (die een eerder preventief karakter hebben bij wijze van onderhoud van onze mentale, fysieke en emotionele batterij) of reload-sessies (waarbij we mensen die al stressklachten hebben, ondersteunen met reflectie-oefeningen).

Vraag hier uw opleiding veerkracht aan

 

Welzijn is een zaak van iedereen: het begint met voldoende aandacht hebben voor onszelf en onze collega’s. En organisaties die samen met hun werknemers structureel bouwen aan meer veerkracht, zitten helemaal gebeiteld voor de toekomst.

Gerelateerde nieuwsberichten:

Op de hoogte blijven van de toekomstige publicaties in ons New Way of Working-dossier? Volg ons dan op social media (LinkedIn / Facebook), of schrijf je in op onze nieuwsbrief.