Terug “Door corona kwam het binnenklimaat scherper in het vizier”

“Door corona kwam het binnenklimaat scherper in het vizier”

- Gezonde werkomgeving | Infrastructuur | Digitale tools

Little Lilly als basis voor kwalitatieve metingen en gerichte preventie

Little Lilly heet de gele sensor die alarm slaat als bepaalde drempelwaarden voor het binnenklimaat overschreden worden. Het hightech kanariepietje stuurt daarnaast ook continu data door voor verdere analyse. In samenwerking met een aantal klanten onderzoekt IDEWE momenteel of dergelijke monitoring als basis kan dienen om een preventiebeleid uit te bouwen op maat van een specifieke locatie.

little lilly

“Little Lilly’s zijn behalve CO2-meter ook thermometer en luchtvochtigheidsmeter”, zegt projectmanager Petra Champagne van IDEWE. “Het toestel doet echter meer dan alarm slaan als bijvoorbeeld de 900 of 1200 ppm CO2 wordt overschreden. Dankzij een verbinding met de wifi kan het continu meetresultaten naar ons doorsturen. Daardoor ontstaat een zeer interessante tijdlijn aan data die in verband kan worden gebracht met bijvoorbeeld de bezetting van lokalen of ventilatiegegevens.”

Gericht advies

“Voor ons proefproject hebben we een van de toestellen kunnen plaatsen in een klaslokaal van een lagere school. We zien uit de eerste analyse van de resultaten dat een halfuur nadat de kinderen ’s ochtends de klas binnenkwamen de 900 ppm wordt overschreden. Het verklikkerlichtje in het oogje van de kanarie licht dan niet langer groen maar blauw op. Op een doorsnee CO2-meter is dat oranje maar uit onderzoek is gebleken dat mensen met kleurenblindheid blauw beter kunnen onderscheiden. Er klinkt dan ook een audioalarm waardoor de leraar weet dat er meer geventileerd moet worden.”

Exact in realtime

“Los van het ogenblikkelijke nut in bijvoorbeeld een klaslokaal, zullen we op termijn, op basis van de data gericht advies kunnen geven over hoe er precies moet geventileerd worden en of er voor een bepaald lokaal bijkomende preventiemaatregelen nodig zijn. Hetzelfde geldt voor onze proefopstelling in een kantoorgebouw, met zowel individuele bureaus als een landschapskantoor, voor een horecazaak of voor het lunchlokaal van een kleine supermarkt. De werkgevers waar de Little Lilly’s geplaatst zijn zullen binnenkort de exacte waarden ook in realtime kunnen aflezen via een app op hun smartphone.”

Ondersteuning van klanten en experten

little lilly app

“We werden er ons de voorbije maanden beter bewust van de mate waarin binnenluchtkwaliteit onze gezondheid mee bepaalt”, zegt Marc Beurms, directeur ICT & Finance van IDEWE. “Heel veel klanten zijn daarom geïnteresseerd in betrouwbare meetgegevens en in maatregelen om risico’s te vermijden en hun werknemers een gezonde werkomgeving te garanderen. Vandaar dat de toepassingen van de Little Lilly ons een schat aan informatie kunnen opleveren. Het alternatief is dat we onze experten ter plaatse sturen om metingen te doen van de binnenlucht maar dat blijft hoe dan ook een momentopname waar heel veel tijd en energie in kruipt, terwijl het nooit een volledig beeld kan opleveren. We zijn daarom, ook los van dit project, voortdurend op zoek om de juiste wetenschappelijk onderbouwde meettoestellen en randinfrastructuur die onze experten kunnen ondersteunen in hun analyses en hun advies en onze klanten in hun preventiebeleid.”

 

Wil u Little Lilly de luchtkwaliteit ook in uw lokalen laten controleren? Onze experts installeren het toestel en laten het gedurende een maand data registreren. Vervolgens maken ze een rapport voor u op. 

Interesse? We hebben een beperkt aantal Little Lilly-meters in ons aanbod. Meld u aan via petra.champagne@idewe.be 

Lees meer over hoe onze experten de kwaliteit van uw werkomgeving beter in kaart kunnen brengen.  

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen