Terug Klantengetuigenis BNP Paribas

Aantal werknemers: 14.500 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2017

Klantengetuigenis BNP Paribas

BNP Paribas Fortis biedt bedrijven en particulieren houvast in een wereld in verandering. De bankgroep stelt in ons land ongeveer 14.500 mensen tewerk: verspreid over het Brusselse hoofdkantoor, de regionale zetels en 750 lokale kantoren (incl. zelfstandigen).

UITEENLOPENDE RISICO’S VRAGEN RUIME EXPERTISE

“Welzijn en preventie in een grote onderneming als de onze? Dat is een enorm veld om te overschouwen. Van de klassieke technische safety tot gezondheidstoezicht en het steeds belangrijker wordend psychosociaal welzijn”, vertelt Philippe Mons, hoofd van de Interne Preventiedienst bij BNP Paribas Fortis (BNPPF).
 

De Interne Preventiedienst is verantwoordelijk voor risicobeheer, gezondheidstoezicht en psychosociaal welzijn. En dat in een overwegend administratieve context.

Philippe: “BNPPF wordt geconfronteerd met typische risico’s, zoals ergonomische klachten, brandpreventie, verhoogde werkdruk en stress. Maar ook met specifieke factoren, zoals agressie door derden en het zogenaamde werken met derden (risico’s in het kader van werken met externe dienstverleners zoals technische diensten, cleaning, catering, enz…).”

“De proactieve 360°-aanpak van Groep IDEWE geeft mijn team en mij een comfortabel gevoel van controle”, gaat Philippe verder. “Dankzij het onuitputtelijke palet aan expertise, ervaring en creativiteit, krijgen alle problemen een oplossing.”

GEÏNTEGREERDE WELZIJNSAANPAK IN ACTIE

De start van de samenwerking viel samen met een belangrijke wijziging voor de bank en haar medewerkers. Want de activiteiten van de interne medische dienst werden uitbesteed aan Groep IDEWE.

Philippe: “We moesten om strategische redenen uitstekende teamleden laten gaan, wat syndicaal gevoelig lag. IDEWE benaderde de situatie echter op de meest professionele manier. Zo ebde de weerstand weg.”

Hoe vertaalt de geïntegreerde welzijnsaanpak zich naar de praktijk? “Onze werknemers evalueren hun werkplek met de tool OptiDesk. De alomvattende Fit4Workcheck-up (fitheidstesten en check-ups) vervangt de vroegere  − eerder beperkte  − cardiocheck. We organiseren met IDEWE de wettelijk voorgeschreven EHBO-trainingen. Maar liefst 645 leidinggevenden volgden reeds de workshop ‘Less stress, no burn-out’.”

“Via IDEWE werken we ook synchroon met de wettelijke actualiteit. Zo kennen de experts de regelingen rond re-integratie als geen ander en zijn wij bijgevolg volledig compliant.”

HARTELIJKE SAMENWERKING, MÉT RESULTAAT

Philippe waardeert de flexibiliteit van de dienstverlening: “De werknemers van IDEWE zijn geboren luisteraars en constructieve denkers. Op die manier krijgt elke nood – in welk domein ook – de slimme oplossing die hij verdient. En zetten we onze prioriteiten om in doelstellingen en later in realisaties.”

“Zo bereikten we met OptiDesk en de Fit4Workcheck- up ruimschoots het beoogde aantal mensen: respectievelijk 2.000 en 500 in het eerste jaar van samenwerking. De tevredenheidsscore van ons personeel spreekt overigens boekdelen. In de meest recente bevraging beoordelen zij de contacten met en acties van IDEWE met een uitzonderlijke 8,6/10.

Philippe spreekt van een samenwerking met meerwaarde: “We hebben meer controle, structuur en inzicht in onze welzijns- en preventietaken. Trouwens, hoed af voor het HR-beleid van IDEWE. Iedere medewerker is hartelijk en positief, onvermoeibaar en vlot bereikbaar. Allemaal manieren om te zeggen: we hebben bij BNP Paribas Fortis de gedroomde partner gevonden.”