Terug De thuiswerkdag kan een degelijke planning gebruiken

De thuiswerkdag kan een degelijke planning gebruiken

- Stress en burn-out | Werk-Privé

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Teveel prikkels werken telewerkstress in de hand

Thuiswerkers kunnen worden geconfronteerd met heel wat afleiding uit het privéleven. De combinatie met de opvang van kleinere kinderen, blijft bijvoorbeeld een aandachtspunt. “Veel telewerkstress kun je echter vermijden door erover in dialoog te gaan met je collega’s en leidinggevenden”, zegt David Verwimp. “Het principe van activity-based werken is daarbij een goede leidraad.”

De wasmand die om aandacht smeekt, de afwas van gisteravond die allesbehalve af was, de koerier die langskomt ... Ook de opvang van kinderen na de schooltijd valt vaak moeilijk te rijmen met de concentratie die sommige werktaken vereisen. Vrienden, buren en dichte familieleden gaan er bovendien vaak vanuit dat thuiswerkers altijd wel beschikbaar zijn om snel een klus te klaren of een babbeltje te slaan. Even snel hoor, want we willen je niet storen ...

Overcompenseren

telewerk opvang

“Telewerkers voelen zich hierdoor vaak schuldig en het is soms ook effectief de oorzaak dat taken niet op tijd afgewerkt geraken. Waardoor ze de neiging kunnen hebben om te overcompenseren. In plaats van een keer ook ‘s avonds wat door te werken, omdat er die werkdag veel afleiding is geweest, wordt het een gewoonte om altijd beschikbaar te willen zijn en het belang van deconnectie uit het oog te verliezen. Dat soort telewerkstress zet het welzijn onder druk en kan een negatieve impact hebben op het professioneel functioneren. Bovendien zijn er heel wat signalen dat de vergaderdruk na de coronapandemie is toegenomen, waardoor de tijd waarop taken afgewerkt moeten worden mogelijk ook onder druk komen te staan.”

Plannen en transparant communiceren

Bedrijven die telewerk opnemen in hun nieuwe manier van werken kunnen beter rekening houden met de eigen dynamiek van thuiswerken. We hebben een website gebouwd met adviezen en de tips rond gezond telewerken. “De werkdag anders inplannen, is een basismaatregel die vaak al heel wat stress vermijdt. Ook activity-based werken, waarbij de werklocatie bepaald wordt door het soort activiteit die op het programma staat, is bijzonder zinvol. Taken waarvoor concentratie vereist is, kun je bijvoorbeeld beter inplannen op momenten dat je alleen thuis bent of als je jezelf kunt afzonderen. Routineklussen daarentegen zijn beter bestand tegen wat afleiding.”

Een paar tips om met je team te bespreken

  • Maak een werkschema en houd je eraan. Bepaal wanneer je begint en eindigt met werken en wanneer je pauzes neemt. Zo kun je je beter concentreren op je taken en vermijd je dat je te lang of te weinig werkt.
  • Plan je werk goed en stel prioriteiten. Maak een lijst van de taken die je moet doen en schat in hoeveel tijd ze zullen vergen. Stel indien nodig je planning bij.
  • Creëer een comfortabele en rustige werkplek. Zorg voor een goede verlichting, ventilatie, ergonomie en netheid. Als het mogelijk is, gebruik dan een aparte kamer waar je de deur kunt sluiten.
  • Communiceer duidelijk met je collega’s, leidinggevende en gezinsleden. Laat hen weten wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Gebruik de juiste communicatiemiddelen voor elke situatie, zoals e-mail, telefoon, chat of videoconferentie. 

Raadpleeg onze website voor gezond telewerken

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen