Terug Wat te doen tegen straling op het werk?

Wat te doen tegen straling op het werk?

- Gezonde werkomgeving | Arbeidshygiëne | Fysische agentia

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Wees voorzichtig met magnetische velden

We worden continu blootgesteld aan straling van elektrische apparatuur en mobiele telefoons, zendmasten en wifistations. Dat die elektromagnetische velden onze gezondheid schaden op lange termijn, is niet bewezen. Maar op korte termijn zijn er wel degelijk nadelige effecten. Neem daarom altijd voorzorgen om de straling te beperken.

Wetenschappers hebben geen sluitende bewijzen dat elektromagnetische velden op lange termijn schadelijk zijn voor onze gezondheid, met uitzondering van het magnetisch veld van hoogspanningsleidingen die boven woningen gelegen zijn. Studies rond de duur en de frequentie van de blootstelling zijn evenwel schaars, dus als regel geldt: wees voorzichtig met straling.

Zes tips om straling te beperken

smartphone stad wifi
  1. Plaats uw wifistation op minstens 3 meter van vaste werkposten. Installeer het liever in de gang dan in een werk- of leefruimte.
  2. Zet de wifistations niet te dicht bij elkaar (want zo versterken ze elkaar) en plaats ze ook niet in de hoek van een kamer (want zo worden de stralingen nog feller gereflecteerd).
  3. Hou de blootstellingsduur altijd in het achterhoofd. Een wifistation zal in een vergaderzaal minder schade veroorzaken dan bij een permanente werkpost.
  4. Beperk het aantal elektrische toestellen op een bureau tot het absoluut noodzakelijke en besteed voldoende aandacht aan de kabels: leg ze in een kabelgoot en vermijd contact met het bureau.
  5. Raad werknemers af om te werken met de laptop op hun schoot.
  6. Beperk het bellen met de gsm of smartphone kort tegen het oor.

Neem deze vuistregels in acht. Want er bestaat nog steeds onzekerheid over de mate waarin straling nadelige effecten voor onze gezondheid kan hebben.

Twee soorten effecten

Wetenschappelijk onderzoek onderscheidt twee soorten effecten op het lichaam na blootstelling aan straling, afhankelijk van de frequentie. Ten eerste kunnen laag- en middelfrequente elektromagnetische velden (tot 10 megahertz) de spieren, zintuigen of het zenuwstelsel prikkelen. Mogelijke gevolgen zijn:

  • Duizeligheid;
  • Lichtflitsen in het oog (fosfenen);
  • Tintelingen of pijn;
  • Ongewenste invloeden op de cognitie of andere hersen- of spierfuncties ('niet- thermische effecten').

Ten tweede kunnen middel- en hoogfrequente elektromagnetische velden (van 100 kilohertz tot 300 gigahertz) leiden tot opwarming van het lichaam. Bij voldoende sterkte kan er zelfs sprake zijn van oververhitting en weefselschade ('thermische effecten'). Daarbij kunnen nog indirecte effecten optreden, zoals bijvoorbeeld het ontregeld raken van in of op het lichaam gedragen medische hulpmiddelen zoals pacemakers of insulinepompen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen