Terug Infopunt maakt organisaties wegwijs in een geïntegreerd welzijnsbeleid

Infopunt maakt organisaties wegwijs in een geïntegreerd welzijnsbeleid

- Gezonde werknemers | Optimale Werkomgeving | Gezonde werkomgeving | MVO | Duurzame werkomgeving

Expert Sofie Vandenbroeck

Verantwoordelijke Kennis, Informatie & Research

Webinar van 24 februari 2022

Voor bedrijven die het verschil willen maken op de arbeidsmarkt volstaat het niet om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Ze ambiëren een geïntegreerd welzijnsbeleid dat hun werknemers optimaal ondersteunt om een loopbaan lang gezond, veilig en veerkrachtig aan de slag te blijven. IDEWE staat mee aan de wieg van het Infopunt dat hen hierover wil informeren. Het werd op donderdag 24 februari 2022 gelanceerd tijdens een gratis webinar.

Infopunt geïntegreerd welzijnsbeleid

Als je de keuze hebt tussen een werkgever die alle mogelijke inspanningen levert om ervoor te zorgen dat je je job in optimale omstandigheden kan uitvoeren en een werkgever die maar net aan de wettelijke verplichtingen voldoet, dan is de keuze snel gemaakt. Zeker voor een steeds kritischer wordende werknemer op een krappe arbeidsmarkt. 

“Nu we met zijn allen langer moeten werken, is investeren in een geïntegreerd welzijnsbeleid relevanter dan ooit”, zegt Sofie Vandenbroeck, verantwoordelijke Kennis Informatie en Research van IDEWE. “Het combineert maatregelen, programma’s en activiteiten om werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s te voorkomen en het welzijn en de gezondheid van de werknemer in al zijn aspecten te verbeteren. We richten ons daarbij op vier domeinen: de fysieke en mentale gezondheid van werknemer, de veiligheid en duurzaam ondernemen.”

Opstellen en implementeren

“Werkgevers die het welzijn van hun werknemers zien als een integraal deel van een duurzame professionele verbintenis, kunnen in de war for talent het verschil maken. Vaak weten ze echter niet goed hoe ze eraan moeten beginnen. We zien in de praktijk veel geïsoleerde en goedbedoelde initiatieven, die echter niet de impact hebben om de bedrijfscultuur effectief te wijzigen. Het voorbije jaar hebben we, samen met een aantal partners en eindgebruikers, in kaart gebracht waar organisaties tegenaan lopen en hoe we hen kunnen helpen om de hindernissen te nemen. Niet alleen in het opstellen van dergelijk 360 graden-beleid maar ook in de praktische implementatie ervan.”

Motiveren en ondersteunen

Het Infopunt Geïntegreerd Welzijnsbeleid verwijst bezoekers op basis van 16 thema’s door naar organisaties die hen kunnen helpen om hun specifieke situatie te verbeteren. “Welzijn is een zeer breed thema. Daarom leggen we in eerste instantie uit wat zo een geïntegreerd welzijnsbeleid precies inhoudt en waarom het belangrijk is. Vervolgens brengen we in kaart welke organisaties en dienstverleners kunnen helpen om dergelijk beleid uit te bouwen. We zijn ook op zoek gegaan naar beproefde nationale en internationale raamwerken en best practices die werkgevers kunnen motiveren om hun beleid vorm te geven. Tijdens de lanceringswebinar gaan we bijvoorbeeld dieper in op de goede voorbeelden van de Tiense Suikerrafinaderij, KU Leuven Healthy en VOKA Duurzaam Ondernemen.”

Maak kennis met het Infopunt

IDEWE is als externe dienst de natuurlijke partner om bedrijven te ondersteunen op vlak van gezondheidspromotie, veiligheid en milieuthema’s. “We zijn echter voortdurend op zoek naar partners die onze expertise en onze dienstverlening kunnen versterken. De samenwerking met de afdeling Omgeving en Gezondheid van de KUL, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) was daarom zeer verrijkend.”

Infopunt Geïntegreerd Welzijnsbeleid is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en het Fonds Van Mulder-Moonens. Maak kennis.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen