Terug Dikke truiendag blijft niet beperkt tot één dag

Dikke truiendag blijft niet beperkt tot één dag

- Fysiek fit | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Temperatuur in klas laten zakken tot 19 graden zal fris aanvoelen, maar verhoogt de aandacht

Heel wat scholen zijn van plan om deze winter de verwarming een graadje lager te draaien. Dat doet de energiefactuur namelijk snel een flink pak dalen. Maar heeft dat ook effect op de prestaties van leerlingen en leerkrachten vroegen ROB TV, QMusic en Het Laatste Nieuws aan onze algemeen directeur, professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis.

“We voelen ons als mens best in onze sas bij temperaturen tussen 21 en 23 graden Celcius, aldus Lode Godderis. “Het meeste comfort ervaren we bij 22 graden, al is dat slechts een deel van het verhaal. Zeker als het gaat over het binnenklimaat waarin we verondersteld worden te werken. We willen dan liefst ook geen tocht en geen directe blootstelling aan zonlicht en bij voorkeur is de luchtvochtigheid tussen de 40 en 70 procent. Vandaar dat de wetgever bij het bepalen van de minimale en maximale temperaturen voor werknemers rekening houdt met al deze parameters. Onder de 16 en boven de 26 graden voelen we ons minder goed, waardoor onze reactiesnelheid daalt en we ons moeilijker kunnen concentreren.”

Een beetje fris is goed

kiep

Toegepast op de situatie in de klas ziet Lode Godderis weinig bezwaren om de temperatuur te laten dalen, wel integendeel.

“Leren lukt prima bij een temperatuur rond de 19 en 20 graden. Dan kunnen we onze aandacht best bij de les houden. Onderzoek heeft aangetoond dat als we een paar graden afwijken van de ideale temperatuur van 22 graden onze aandacht zelfs toeneemt en we langer geconcentreerd kunnen blijven. Een beetje koelte en verlies van comfort prikkelen dus eerder de aandacht dan dat ze die negatief beïnvloeden. Pas wanneer de temperatuur nog verder zou dalen, zal het comfortverlies de overhand halen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn mochten, ten gevolge van de noodzaak om te ventileren, deze winter de ramen weer op kiepstand moeten gezet worden. Aangepaste kledij moet in deze gevallen dus zeker de regel zijn. Dikke truiendag kan deze winter dus best wel extra lang duren.”

Bekijk de reportage op 
Lees het artikel (achter de betaalmuur) 
De Wereld Vandaag had het eerder ook al over de ideale werktemperatuur 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen