Terug Morgen is de ideale dag om met die goede voornemens te starten!

Morgen is de ideale dag om met die goede voornemens te starten!

- Gezonde levensstijl

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Nog een keer proberen is geen schande, het is gewoon een stap dichter bij een gezonde leefstijl

Februari is de perfecte maand om uw goede voornemens in de praktijk te brengen. En maart of de derde week van juli ook en …! Als u dus uw eerste pogingen van begin deze maand om meer te bewegen en gezonder te eten ietwat voortijdig heeft opgegeven, begin er dan gewoon opnieuw aan. “Elke dag is een goede dag om te starten of een nieuwe poging te wagen om uw levensstijl gezonder te maken”, aldus Lode Godderis, directeur Kennis, Informatie en Research van IDEWE.

Het is niet eens zo verwonderlijk dat de goede voornemens die u eind december heeft gemaakt in januari een moeilijke start kennen. De feestjes om de overgang te vieren durven immers nogal verleidelijk zijn. Mislukken is bovendien helemaal niet zo erg. Niet opnieuw proberen, dat zou pas jammer zijn.

Meer gezond bewegen en minder wegen

0,2% van de Belgische werknemers beweegt bovendien ook te weinig.

Er zijn immers heel wat goede redenen om actief aan onze levensstijl te werken. Uit het jongste gezondheidsrapport van IDEWE blijkt immers dat 55,4% van de Belgische werknemers een BMI van 25 of hoger heeft en bijgevolg te veel weegt. Bijna één op de vijf (19,3%) heeft zelfs een BMI van meer dan 30, en is dus obees. Verontrustend is bovendien dat het aantal werknemers met overgewicht gestaag blijft toenemen.

70,2% van de Belgische werknemers beweegt bovendien ook te weinig. Gezond bewegen betekent dat je minstens 5 dagen per week een halfuur matig beweegt. Stevig wandelen of fietsen bijvoorbeeld, aan minder dan 20 km/uur of dat je 3 dagen per week een klein half uur intensief beweegt. Fietsen vanaf 20 km/uur of lopen om maar iets te zeggen.

Stoppen met roken

De grote uitdaging is om te voorkomen dat mensen beginnen te roken.

De groep werknemers die roken neemt geleidelijk aan af, zegt Lode Godderis. “De grote uitdaging is om te voorkomen dat mensen beginnen te roken. Vaak gebeurt dat voor de leeftijd van 18 jaar. Dat betekent dat het belangrijk is om de preventie op school op te starten. Daar kunnen werkgevers vervolgens op inpikken en acties ondernemen die werknemers ertoe aanzetten om de sigaret aan de kant te laten. Een groepsaanpak is zeker een goed idee. Collega’s ondersteunen elkaar  vaak in hun goede voornemens.”

“Ook hier is de boodschap: als een poging mislukt dan is dat geen ramp. Elke poging brengt je dichter bij het succes. We zien nog te vaak dat mensen die een rookstopprogramma gevolgd hebben maar toch weer hervallen een beetje aan hun lot worden overgelaten. Terwijl het net een interessante groep is. Het zijn mensen die inzien dat stoppen alleen maar voordelen heeft. Beter is om hen verder te begeleiden en te proberen achterhalen waardoor de poging precies mislukt is, zodat een nieuwe poging daar rekening kan mee houden.”

Een lagere bloeddruk

“Voor werknemers die een hoge bloeddruk hebben is afvallen en meer bewegen zeker ook aan de orde. Je lost er niet alle hypertensieproblemen mee op maar in de meerderheid van de gevallen is het een efficiënte maatregel.”

Wil u uw werknemers ondersteunen in hun goede voornemens maar weet u niet precies hoe, neem dan zeker contact op met onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen