Terug Tijd om een ongezonde omgeving op te ruimen

Tijd om een ongezonde omgeving op te ruimen

- Gezonde werknemers | Gezonde werkomgeving

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Dag van de schoonmaak op 20 juni

Dag van de Schoonmaak is het uitgelezen ogenblik om de schoonmakers, die onze leef- en werkomgeving kraaknet houden, in de bloemen te zetten. Tegelijk is het ook een ideale gelegenheid om even na te denken over onze figuurlijke schoonmaak. Hoe kunnen we de ruimte waarin we het belangrijkste deel van ons leven doorbrengen, omvormen tot een ‘blue zone’ waarin de gezonde keuze ook de gemakkelijkste wordt?

Stel u even voor dat uw werknemers dagelijks moeten werken in vuile, onhygiënische ateliers en kantoren. Veel kans dat ze ‘s morgens met weinig enthousiasme naar hun werkplek zouden vertrekken. Hun gebrek aan motivatie zou wellicht een nefast effect hebben op hun productiviteit. Vergeet uw schoonmakers bijgevolg niet te bedanken voor hun onmisbare bijdrage.

“Misschien is het echter ook tijd om ook figuurlijk de bezem te halen door de organisatie van de werkplek, om te zien of die niet gezonder kan gemaakt worden”, zegt disciplineverantwoordelijke Gezondheidspromotie Mia Van Laeken van IDEWE. “Geïnspireerd door een vijftal ‘blue zones’ in de wereld, waar mensen extreem lang én in goede gezondheid leven, kunnen we ook van onze eigen omgeving een blauwe zone proberen te maken.”

Ongezonde gewoontes opkuisen

“Op basis van wetenschappelijke analyses van wat de natuurlijke blue zones zo gezond maakt, zijn er al met succes kunstmatige blue zones gecreëerd. Lang, gezond leven, zit immers niet zozeer in het menselijke DNA maar heeft vooral te maken met de manier waarop de omgeving inspeelt op en uitnodigt tot gezond gedrag. We kunnen onze onmiddellijke omgeving met andere woorden zo inrichten dat gezonde keuzes maximaal gestimuleerd worden, zodat we ongezonde gewoonten en procedures kunnen … opkuisen. Op die manier creëren we een omgeving die ons subtiel leidt naar een gezonde leefstijl.”

Architect van onze eigen blue zone

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om samen met hun werknemers de architect te zijn van een eigen ‘micro’ blauwe zone; een werkplek waar the healthy choice the easy one is. “Wetenschappers hebben gemerkt dat de natuurlijke blauwe zones een 9-tal overeenkomsten vertonen. Het is zaak om daar een eigen vertaling van te maken.”

Natuurlijk bewegen is zo een principe. Zonder dat mensen zich meteen een fitnessabonnement moeten aanschaffen, kunnen we nadenken hoe we door de werkdag heen meer kunnen bewegen. Door apparaten en gebruiksvoorwerpen op andere plaatsen te zetten bijvoorbeeld of helemaal te verwijderen als blijkt dat er een geldig alternatief bestaat waarbij werknemers meer kunnen bewegen. Ook actief op zoek gaan naar manieren om de opgebouwde stress te draineren en terug te schakelen is beslist zinvol. Hartcoherentie-oefeningen en rust- en ontspanningstechnieken toepassen tijdens het werk, zijn interessante mogelijkheden. Nadenken over zinvolle pauzes in een stille ruimte eveneens.

Ook in het bedrijfsrestaurant zijn er mogelijkheden. Kiezen voor kleinere porties met gezonde, kwaliteitsvolle producten bijvoorbeeld. Keukenmateriaal ter beschikking stellen, zodat mensen snel een eenvoudige lunch kunnen klaarmaken of opwarmen, is geen onoverkomelijk plan.  En wat had u gedacht van een assortiment gezonde kruiden in de bedrijfskeuken?”

Uitbreiding van de blauwe zone

Aangezien gezond leven het werk ten goede komt, is de werkplek de ideale omgeving om een blauwe zone te leren creëren. Die skills nemen werknemers vervolgens ook mee naar huis. Ook daar zijn heel wat opruimacties mogelijk. Denk maar aan het vervangen van een aantal elektrische apparaten door handwerk. Een stukje haag scheren kan misschien ook met de haagschaar en om een paar vierkante meter gras kort te houden, kan de handgrasmaaier een optie zijn.

De gemeenschappelijke kenmerken van een blue zone

Onderzoekers ontdekten gemeenschappelijke kenmerken tussen de natuurlijke Blue Zones in Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan), Barbagia regio (Sardinië-Italië), Loma Linda (California) en Nicoya (Costa Rica).

  1. Regelmatig bewegen op een natuurlijke manier
  2. Een doel nastreven
  3. Manieren vinden om te ontstressen en terug te schakelen
  4. Eten tot je slechts 80% vol zit
  5. Een gebalanceerd voedingspatroon met kwaliteitsvolle ingrediënten
  6. Regelmatig en met mate alcohol drinken, vooral wijn
  7. Religie of spiritualiteit een plaats geven
  8. Nauwe banden onderhouden met familie en vrienden
  9. Werken aan sociale netwerken

Leg uw vragen of uitdagingen voor aan onze experten.

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen