Terug Hoe beleeft u deze Tournée Minérale?

Hoe beleeft u deze Tournée Minérale?

- Gezonde levensstijl | Stress en burn-out

Expert Stefanie Versaevel

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Een maand zonder alcohol of bewust kiezen voor een gezonde leefstijl

De vijfde editie van Tournée Minérale is gestart met gesloten horecazaken. Onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) heeft uitgewezen dat het thuisdrinken tijdens de coronalockdown toenam. Een maand alcoholvrij is dus misschien niet evident maar het is beslist wel een goed idee. Bovendien zijn er gezonde alternatieven om ons te verwennen in deze moeilijke tijd.

Terwijl een kwart van de Vlamingen aangeeft minder te drinken dan voor de coronapandemie, evolueerde het alcoholgebruik bij een vierde in de andere richting. Vooral hoogopgeleiden drinken thuis blijkbaar meer dan voor corona. Ze voelen zich bovendien ook slechter in hun vel. 

Alcohol is geen oplossing voor problemen

thuiswerk en alcohol

“Corona heeft ervoor gezorgd dat veel mensen psychosociale problemen, zoals stress, slapeloosheid en eenzaamheid ervaren”, zegt disciplineverantwoordelijke Psychosociale aspecten Hilde De Man van IDEWE. “Die proberen counteren met alcohol is een slecht idee. Het risico bestaat dat je in een spiraal van problematisch alcoholgebruik terechtkomt. De oproep om in februari geen alcohol te gebruiken is bijgevolg ook dit jaar zeer terecht. Alcohol is altijd een verkeerde keuze om problemen op te lossen. Over je problemen praten is daarentegen altijd het begin van een oplossing. Een afspraak maken met onze arbeidsartsen is bijvoorbeeld een goede manier om samen te zoeken naar een gezondere leefstijl die je beter doet voelen.”

Hou uw alcoholgebruik tegen het licht

Omgekeerd; voor veel mensen is de coronaperiode de aanleiding geweest om na te denken over hun alcoholgebruik. 25% heeft daarop besloten om minder te gaan drinken. 

“Ook dat kan een invulling zijn van de Tournée Minérale. Op een ogenblik dat mensen beperkt worden in hun vrijheden en de dingen die hen ontspannen een voor een aan banden werden gelegd, moeten we voorkomen om hen ook nog eens een schuldgevoel aan te praten als ze de zelfdiscipline niet kunnen opbrengen om alle alcohol een maand lang te laten. Mensen die het wel willen proberen, zijn moedig en verdienen al onze ondersteuning. De jaarlijkse campagne echter aangrijpen om uw eigen alcoholverbruik tegen het licht houden van een gezonde levensstijl en de valkuilen leren inzien van een structureel alcoholgebruik, vind ik echter even zinvol.”

Voordelen van minder alcohol drinken

  • Alcohol versuft en de afbraak vergt veel energie. Door minder alcohol te gebruiken, is je geest helderder en hou je meer energie over.
  • Een slaapmutsje doet je aanvankelijk misschien sneller inslapen maar het is nefast voor de kwalitatieve slaap. Het effect verdwijnt bovendien snel. 
  • Je spaart geld uit voor andere dingen.
  • Door de suiker in alcohol tikken de kilo’s even snel aan als bij wie ongezond eet. Door minder alcohol te gebruiken, hou je dus je gewicht gemakkelijker onder controle.
  • Je ziet er beter uit zonder alcohol omdat je huid minder snel uitdroogt en meer gaat stralen.
  • Je hoeft geen tijd te verdoen door je kater weg te jagen.
  • Je voorkomt afhankelijkheid van alcohol en alle gevolgen vandien: verslaving, leveraandoeningen, kanker, ...

0% alcohol, 100% lekker gezond

Het Vlaams Instituut Gezond Leven somt gezonde alternatieven op voor wie deze maand voor 0% alcohol gaat. Water is daarbij het basisingrediënt. Behalve de belangrijkste dorstlesser is water immers ook gewoon een handig product om met lekkere smaakjes te pimpen.  

IDEWE kan u helpen bij het opstellen van een alcohol-, medicatie- en drugspreventiebeleid

Contacteer onze experten.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen