Terug Tournée Minérale en de gezondheidsvoordelen van minder drinken

Tournée Minérale en de gezondheidsvoordelen van minder drinken

- Gezonde levensstijl | Alcohol, medicatie & drugs

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

12,2% van de werknemers die alcohol drinken, ervaren negatieve effecten op het werk

Op 1 februari is voor het derde jaar op rij de Tournée Minérale gestart, de campagne waarmee duizenden mensen aantonen dat leven zonder (of minder) alcohol kwalitatiever is, in de vrije tijd maar ook op het werk. Uit onderzoek aan de KULeuven weten we immers dat 83,1% van de werknemers geregeld alcohol drinkt. 12,2% geeft aan dat ze door hun alcoholgebruik negatieve effecten op het werk ervaren.

Voor het onderzoek werden in 2016 5.367 werknemers bevraagd over hun alcoholgebruik. “Van de 83,1% die af en toe alcohol dronk zei 37,2% meer dan één keer per week en 11% 4 of meer keer per week alcohol te drinken”, zegt Lode Godderis, één van de onderzoekers en tevens directeur Kennis, Informatie en Onderzoek van IDEWE. “Vooral oudere werknemers (van boven de 46 jaar) en werknemers met een hoger opleidingsniveau dronken meer frequent. 35,4% dronk minstens 3 tot 4 standaardglazen per dag, waarvan 11,4% minstens 5 tot 6 standaardglazen per dag, significant meer bij jongere werknemers (van jonger dan 35 jaar) en bij minder opgeleide mannelijke werknemers.”

Nadelige (gezondheids)effecten van drinken

“12,2% van de werknemers die drinken geeft aan dat ze door hun alcoholgebruik negatieve effecten op het werk te ervaren. Dat kan gaan over: onregelmatig presteren (5,1%), te laat komen (4,7%), conflicten met collega’s (3%), afwezigheid omdat ze te dronken waren of een kater hadden (2,6%), een ongeval op het werk (1,4%), sancties van de werkgever (0,9%) of een ongeval op weg van en naar het werk (0,6%).”

Alcohol heeft echter niet alleen schadelijke effecten voor de job, de collega’s of de organisatie, ook de gezondheid van de drinker ondervindt er de nadelige gevolgen van. En dan hebben we het niet over een houten kop maar vooral over langetermijngevolgen zoals verslaving, hart- en leverproblemen, vroegtijdige dementie en verschillende types kanker.

Niet/minder drinken resulteert in gezondheidsvoordeel

De nieuwe campagne van Tournée Minérale besteedt vooral aandacht op de gezondheidsvoordelen van minderen alcohol drinken. Heel wat van de 105.000 ingeschreven deelnemers van de vorige editie gaven na hun vastenmaand immers aan dat ze zich beter in hun vel voelden, beter sliepen, afgevallen waren of meer energie hadden.

Naast de mensen die op www.tourneeminerale.be hadden gemeld dat ze in team of als individu zouden meedoen, waren er ook een heel pak die er gewoon aan begonnen. Uiteindelijk zou iets minder dan 1 op 5 volwassen Belgen hebben deelgenomen. 77 procent daarvan dronk in februari 2018 helemaal geen alcohol. Anderen wilden hun alcoholgebruik dan weer een maand lang matigen in plaats van volledig te stoppen. Benieuwd hoeveel mensen dit jaar de positieve gezondheidsinvloeden zullen mogen ervaren.

Meer weten over alcohol op het werk? Lees er hier alles over.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen