Terug “Vaccinatie op de werkvloer kan interessante opportuniteiten creëren”

“Vaccinatie op de werkvloer kan interessante opportuniteiten creëren”

- IDEWE

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Uit: senTRAL, 12 maart 2021

Werkgeversfederatie Voka wil via bedrijven een extra vaccinatieplatform aanbieden, als aanvulling op de klassieke vaccinatiecentra in Vlaamse steden en gemeenten. Algemeen directeur Lode Godderis van IDEWE vindt dat een goed idee, zegt hij op het expertenplatform senTRAL van Wolters Kluwer.

In bedrijven met 50 werknemers en meer is 61% bereid om te vaccineren in het bedrijf zelf. Bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers is 72% daartoe bereid. Bij bedrijven met 10 tot 50 werknemers blijken nog steeds 46% bereid om te vaccineren in de eigen onderneming. 

“IDEWE volgt strikt de richtlijnen van de overheid, maar ondersteunt ook het voorstel van Voka. Onze groep heeft samen met de sector aan de overheid haar diensten aangeboden om naast de werknemers in de zorgsector ook op te treden als extra vaccinatiepartner voor specifieke sectoren en grotere ondernemingen. De manier waarop wij dit in de zorgsector organiseren, aanpakken en registreren, verloopt zeer goed en biedt ook een goede garantie voor een correcte opvolging bij een tweede vaccinatie. Door de opkomst van virusvarianten schat ik trouwens in dat opvolgvaccinaties nodig zullen blijven.”

“Uit onderzoek en vorige vaccinatiecampagnes blijkt dat het cruciaal is om een vaccin letterlijk tot bij de mensen te brengen. Als de meeste collega’s zich laten vaccineren, brengt dit bovendien een groepsdynamiek op gang die twijfelaars over de streep kan trekken. Per definitie kun je dergelijke dynamiek creëren in elke context waar mensen elkaar ontmoeten. Die dynamiek krijg je niet – of alleszins veel minder – in de anonieme setting van een vaccinatiecentrum.”

Lode Godderis maakt echter een belangrijke kanttekening. 

“Als de aanpak van vaccinatie in bedrijven groen licht zou krijgen, dan verwacht ik dat de druk bij bedrijven toeneemt om zo snel mogelijk alle werknemers te laten inenten. Het voorlopig vasthouden aan strenge maatregelen, is daarom een verstandige keuze. Het is logisch dat de overheid kiest voor de prioritaire vaccinatie van ouderen en kwetsbare groepen.”

Lees hier het volledige artikel (enkel voor abonnees).

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen