Terug Wat als de veerkracht van uw zorgverleners opraakt?
Wat als de veerkracht van uw zorgverleners opraakt?

Expert Bianca Kints
Segmentmanager Zorg
Zorgscreener helpt zorgverleners bij de eerste stap naar ondersteuning
Meer dan een jaar na de uitbraak van de coronapandemie blijft de druk op zorgverleners onveranderd hoog. Samen met de partners van de Zorgsamen.be werkt IDEWE mee aan oplossingen voor professionele ondersteuning. Naast een persoonlijk gesprek met leidinggevenden of de arbeidsarts kan ook de online Zorgscreener-vragenlijst het aanknopingspunt zijn.
Directe collega’s en leidinggevenden spelen een cruciale rol in de preventie en de eerste opvang van collega’s die de mentale druk nog moeilijk de baas kunnen. Dit gesprek aangaan is echter niet altijd evident. Vaak vinden zorgverleners het moeilijk om over hun situatie te spreken of te oordelen of professionele psychologische hulp wel iets voor hen is. Daarom werd op basis van wetenschappelijk onderzoek de Zorgscreener samengesteld; een korte online vragenlijst die peilt naar een aantal gedachten en gevoelens. Invullen duurt amper enkele minuten.
Breed aanbod aan psychologische ondersteuning

Na de anonieme verwerking van de gegevens krijgt de individuele zorg- of welzijnswerknemer een e-mail met de boodschap of het voor hem of haar al dan niet nuttig is om binnen de drie werkdagen een gesprek te hebben met een professionele hulpverlener.
Wie vervolgens klikt op de ‘Ik wil een gesprek’-knop, wordt opgebeld door een preventieadviseur psychosociale aspecten of arbeidsarts van IDEWE. Na een gesprek zal hij of zij adviseren of de zorgverlener verdere ondersteuning kan gebruiken. Zo nodig staan geconventioneerde klinische eerstelijnspsychologen en -orthopedagogen basispsychologische klaar om de begeleiding over te nemen. De Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg hebben een ondersteunend aanbod klaar van gespecialiseerde hulp bij de meer complexe problemen.
Inzetten op het ondersteunen van de veerkracht
Deze psychologische ondersteuning is een noodzakelijke tweede stap”, zegt segmentmanager Zorg Bianca Kints van IDEWE. “Voor IDEWE als externe preventiedienst gaat de collectieve preventie daar echter aan vooraf. We vinden het belangrijk dat organisaties en teams in deze moeilijke tijden inzetten op het versterken van de veerkracht van hun medewerkers. Zeker nu, na een lange COVID-periode, lockdown of virtuele samenwerking, opnieuw werk kan gemaakt worden van een geleidelijke terugkeer naar de werkplek.”
“Nagaan hoe deze terugkeer best begeleid wordt en hoe mensen en teams opnieuw kunnen connecteren, zijn thema’s die we daarbij graag aan bod laten komen. Het is echter ook waardevol om even tijd te maken om terug te kijken naar problemen waar het team en in de organisatie in de voorbije periode mee geworsteld heeft maar evengoed naar verwezenlijkingen die voldoening hebben gegeven door hun efficiëntie of creativiteit, zowel op privé- als op werkvlak. Tenslotte stonden werknemers door de pandemie zowel op het werk als thuis geconfronteerd voor ongeziene uitdagingen, met nieuwe manieren van werken en leven en van overleg te plegen.”
IDEWE-aanbod voor psychosociale dienstverlening
De psychosociale preventieadviseurs van IDEWE staan steeds klaar om op uw vraag individuele coaching of groepsondersteuning aan te bieden, zowel ter plaatse als online.
Om de veerkracht van werknemers en leidinggevenden ook preventief te ondersteunen, heeft IDEWE verschillende programma’s ter beschikking.
VOOR LEIDINGGEVENDEN
In open aanbod:
- ‘Supervisie voor leidinggevenden in coronatijd’ met als thema’s: ‘Hoe aandacht voor eigen zelfzorg inbouwen?’ en ‘Hoe de nodige zorg dragen voor medewerkers?’
- ‘Hoe zorgen voor een collectief terugblikmoment met je team?’
Lectuur:
- Leidraad voor individuele veerkrachtgesprekken en leidraad voor teamgesprekken (aan te vragen)
- Brochure: ‘Zorgpad stress en burn-out’ voor de werkgever
Webinar: ‘Leiding geven in tijden van corona’
VOOR MEDEWERKERS
Voor medewerkers bieden we reloadsessies in groep aan en individuele veerkrachtgesprekken ter plaatse of via teleconsult. Ondersteunende nazorggesprekken kunnen georganiseerd worden voor teams of individueel.
Lectuur:
- Flyer: ‘Veerkrachtig aan het werk tijdens COVID-19’
- Brochure: ‘Stress op het werk’
- Vernieuwde brochure: ‘Psychosociaal welzijn, voel je goed op het werk’
Webinars:
Ondersteuning:
- Onze gratis FACE COVID-tool over angst.
VOOR VERTROUWENSPERSONEN
Meer informatie over de sessies en de documenten krijgt u via uw regionaal IDEWE-kantoor.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen